Nyheter

Sittande president i Zimbabwe blir kvar - valresultatet ifrågasätts

Utmanaren och pastorn Nelson Chamisa kallar valet “ett gigantiskt lurendrejeri”

Många hade hoppats på förändring i ett ekonomiskt krisande land efter valet i Zimbabwe förra veckan – förhoppningar som nu grusats sedan sittande president Emmerson Mnangagwa utropat sig till vinnare.

Enligt valmyndigheterna vann Mnangagwa med röstantalet 52,6 procent över Chamisa som fick 44 procent av rösterna. Nelson Chamisa, som utmanade Mnagagwa för andra gången, anklagar presidenten för valfusk. Han får stöd av bland annat valobservatörer från Southern African Development Community (SADC) och från EU. SADC pekar på att valet inte når upp till de krav som ställs i Zimbabwes konstitution, och säger att valet inte nådde upp till ett trovärdighetstest. EU:s observatörer pekar på att valet skedde i ett klimat präglat av ”rädsla”, skriver brittiska The Guardian.

”Illegalt och kriminellt”

Den karismatiske pastorn och juristen Nelson Chamisa säger att han har bevis för att det i själva verket är han som vunnit valet. Han säger i en kommentar att valprocessen var ”bristfällig”. ”Därmed har våra lagar kränkts, och valprocessen har varit illegal och kriminell”, säger han. Chamisa pekar bland annat på att väljare framför allt på landsbygden utsatts för påtryckningar, och han vädjar nu om solidaritet och hjälp från “våra bröder och systrar i regionen och på kontinenten” för att lösa den “politiska krisen”.

Emmerson Mnangagwa – som kallas ”krokodilen” – har utropat sig till valets vinnare, och kommer därmed att sitta ytterligare en mandatperiod. Han tillbakavisar kritiken från oppositionen, och hänvisar till domstolarna om man menar att valet varit orättvist. Mnangagwa tog över efter förre diktatorn Robert Mugabes långlivade ledarskap vid en militärkupp 2017. Under sina år vid makten har Mnangagwa inte lyckats vända en ekonomisk kräftgång, där galopperande inflation och arbetslöshet hör till de stora problemen.

Fredligt under valet

”Människor vill se en ledare som förmår att se till så att man får mat på bordet, vilket många inte har. Människor vill också kunna skicka sina barn till skolan. Få har tillgång till sjukvård”, konstaterade Sostina Takure, koordinatör för ACT-alliansen där Svenska kyrkan ingår, när Dagen intervjuade henne före valet.

Hon sa att hon hoppades på ett fredligt val och på förändring. Hennes första önskan har uppfyllts – valet denna gång var, till skillnad från föregående val, inte kantat av våld. Men en förändrad politik i Zimbabwe är mindre troligt. Presidentens parti Zanu-PF vann också vid valet 136 platser vid parlamentet, medan Chamisas CCC (Citizens Coalition for Change) fick 73 platser.

---

Fakta: Blev självständigt 1980

  • 6,6 miljoner var röstberättigade i Zimbabwe.
  • Landet blev självständigt 1980. Cirka 85 procent av befolkningen är kristen.

---

Fler artiklar för dig