Nyheter

Mamma hungerstrejkar i kyrka efter sonens skandalkyss i VM

Kräver att Jennifer Hermoso ”säger sanningen” om fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales munkyss efter spanjorskornas seger i fotbolls-VM

Sedan i måndags hårdbevakar spanska medier den kyrka där Ángeles Béjar, mamma till fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales, har stängt in sig. Här hungerstrejkar hon för att rentvå sonen, som är avstängd från all fotbollsrelaterad verksamhet under 90 dagar av Fifa.

Det var under medaljceremonin efter VM-finalen som Luis Rubiales fattade med sina händer om fotbollsspelaren Jennifer Hermosos ansikte och kysste henne på munnen. Efteråt förklarade Jennifer Hermoso att kyssen utdelades utan hennes samtycke och 81 spanska fotbollsspelare, inklusive guldlaget, har sedan vägrat spela i landslaget tills Luis Rubiales avgår. Detta har han vägrat att göra.

Händelsen har utlöst en kris inom det spanska förbundet, samtidigt som en ny metoo-våg dragit fram över Spanien.

Men en person tror benhårt på Luis Rubiales, när han hävdar att munpussen utdelades i samförstånd: hans mamma Ángeles Béjar. I måndags stängde hon, tillsammans med sin syster, in sig i kyrkan Divina Pastora i Motril i Granada. Där kommer hon att hungerstrejka som en protest mot behandlingen av hennes son, rapporterar bland annat tidningen La Vanguardia.

”Jag vill att den där flickan säger sanningen,” har hon sagt till en spansk tv-reporter, med hänvisning till Jennifer Hermoso.

”Jag tror på Gud och ber om sanningen. Jag stannar här så länge min kropp orkar med det. Det gör inget om jag dör för rättvisan, eftersom min son är en anständig person”.

Hungerstrejken kommer att pågå på obestämd tid dag och natt tills en lösning har hittats i ”den omänskliga och blodiga jakten på min son som han inte förtjänar”.

Luis Rubiales har själv har kommit med ett slags ursäkt för händelsen.

– Visst har jag gjort ett misstag, jag måste erkänna det. Tja, i ett ögonblick av eufori, utan minsta onda avsikt, hände det som hände, har han sagt i ett uttalande i tv, uppger CNN.


Fler artiklar för dig