Nyheter

Hillsong flyttar in i egna lokaler i Stockholm city

I 17 år har de flyttat runt varje söndag mellan totalt fler än 20 olika lokaler - men i oktober i år räknar kyrkan med att ta “City hub” i bruk - efter ombyggnation

Under 17 års tid har Hillsong i Stockholm city packat upp och ner sina grejor inför varje söndagsgudstjänst. Men nu får man efter många turer fram och tillbaka en kyrkolokal som församlingen själv råder över genom ett flerårigt hyreskontrakt.
– Vi är väldigt tacksamma. Det här är allt vi drömt om, säger pastor Andreas Nielsen.

Det är på ön Stora Essingen innanför tullarna i Stockholm som den nya lokalen ligger. Genom Hillsong Swedens produktionsbolag, Extra mile events AB, hyr församlingen in sig och ska kunna samla 600–700 personer till gudstjänst samtidigt. Lokalen kallar man för ”City hub”.

Förutom gudstjänster blir här också plats för barn- och ungdomsverksamhet med flera hundra unga varje vecka, bibel- och ledarskola, församlingens musikskola samt expeditionslokaler och kreativa utrymmen.

Totalt handlar det om 2 275 kvadratmeter på två plan inrymt i en större fastighet som också är bostad åt flera andra företag och verksamheter. Mest känd i folkmun är nog lokalen som ”Lärarnas hus” – även om den eran avslutades för några år sedan. Fastigheten ligger vid Mälaren, med en brygga strax nedanför, där Hillsong i anslutning planerar för en uteservering och en restaurangdel där man kan servera till sin egen verksamhet.

Ännu mer fokus på människor

– Med den här lokalen kommer vi att kunna gör allt vi drömt om att göra som kyrka sedan starten, säger Andreas Nielsen, som exempelvis ser dopförrättningar i Mälaren framför sig.

Hillsongs nya lokal "City Hub" på Stora Essingen i Stockholm.

All den kraft som gått åt till att packa upp och ner ljud- och ljusutrustning, musikinstrument med mera varje helg i tillfälliga lokaler i teatrar, biografer och hotell, kommer kyrkan nu i stället att kunna använda till att lägga ännu mer fokus på de människor i Stockholm som man vill betjäna och nå med det kristna budskapet, förklarar pastorn.

Redan från första september får Hillsong tillgång till det som ska bli “City hub”, meddelades församlingen vid söndagens gudstjänst. Men den första månaden kommer ombyggnationsarbeten att behöva ske innan man ska kunna flytta in första veckan i oktober. Det är i alla fall vad församlingsledningen hoppas, även om alla detaljer kanske inte är klara då.

Hillsongs nya lokal "City Hub" på Stora Essingen i Stockholm.

Uthyrning i veckorna

Under vardagarna ska lokalerna hyras ut till andra sorters events, konferenser, konserter och filminspelningar med mera via Extra mile events AB för att bidra till att finansiera kyrkan kostnader, precis som många andra frikyrkoförsamlingar gör numera när de inte har egen verksamhet.

Vem som i sin tur är hyresvärd för Hillsongs produktionsbolag eller vad hyreskostnaderna uppgår till vill Andreas Nielsen inte lämna ut till medier.

– Men det kostar ungefär detsamma som att hyra en tillfällig lokal en dag i veckan. Om vi tittar på att vi nu får sju dagar i veckan så blir det betydligt billigare, säger han om det treåriga kontrakt som är undertecknat.

En och annan läsare undrar nog om det går att lita på att ni verkligen får flytta in – mot bakgrund av att ni tidigare offentliggjorde att ni skulle vara i Maximteatern på Östermalm, men det sedan blev stopp för inflyttningen efter att grannar blivit rädda för ljudnivåerna?

– Det har varit en kamp att bygga kyrka i Stockholm ända sedan starten, och vi förväntar oss inte att framtiden ska vara helt utan utmaningar. Men vi känner oss trygga i det vi har nu och ser ingen anledning till att det här inte ska fungera. Vi har både hängslen och livrem och stora marginaler.

Och ljudnivåerna?

– Vi följer alla länsstyrelsens normer med extrem noggrannhet. Det har vi för övrigt gjort hela tiden oavsett var vi har varit. Vi har dessutom gjort ljudmätningar och annat här för säkerhets skull, så de ska inte vara något problem för omgivningen, säger Andreas Nielsen.

Hillsongs nya lokal "City Hub" på Stora Essingen i Stockholm.

Bra kommunikationer

Tvärbana och buss har hållplatser precis intill den kommande City hub-kyrkan, som också ligger nära biltrafiksträckan Essingeleden i Stockholm. Andreas Nielsen ser fram emot hårt ombyggnadsarbete närmaste månaden, och tänker dra på sig snickarbyxorna. Det är mycket som ska göras.

– Där här blir otroligt spännande, säger han.

---

Fakta: Några av de lokaler som Hillsong har hyrt in sig i tidigare i Stockholm:

  • Kasinoteatern (inflyttningsår, 2006)
  • Boulevardteatern (2008)
  • Göta Källare (2008)
  • Nalen (2011)
  • Park-biografen (2014)
  • Rival-biografen (2015)
  • Cirkus Arenor (2015)
  • Vasateatern (2016)
  • Chinateatern (2019)
  • Clarion Hotel Sign (2021)

---

Fler artiklar för dig