Nyheter

Tidigare muslimsk politiker blir dansk präst

Naser Khader: Kanske finns det en mening med allt

För tio år sedan förklarade Naser Khader ironiskt att han tänkte bli präst. Nu håller det osannolika på att bli verklighet.
– Koranen fyllde mig bara med fruktan, men i Bibeln fann jag kärlek, säger den tidigare toppolitikern.

Skribenten och politikern Naser Khader föddes i Damaskus 1963, men har bott stora delar av sitt liv i Danmark. 2001 valdes han in i folketinget och i samband med den så kallade Muhammed-krisen 2005, då Jyllands-Posten publicerade flera Muhammedteckningar, blev han ett namn på mångas läppar. Dels grundade han Association of Democratic Muslims och uppmanade muslimer att föra en intern dialog, dels vädjade han till danskar att göra skillnad på radikala muslimer och de med demokratiska värderingar.

Naser Khader har inte varit rädd för att sticka ut näsan och 2013 fick han många att reagera. Bakgrunden var att en församling i Danska folkkyrkan hade annonserat efter en präst och i platsannonsen skrev församlingen specifikt att den sökande gärna fick tro på Gud. Reaktionerna lät inte vänta på sig och i ett blogginlägg hos tidningen BT drev Naser Khader hejdlöst med situationen.

”Nästa år bli jag färdig med mina teologistudier och då kommer jag seriöst att överväga att bli präst”, skrev Naser Khader som vid tillfället studerade teologi vid Köpenhamns universitet.

– Vad är nästa steg? Att man inte behöver vara döpt och konfirmerad? Till sist slutar det med att till och med jag kan bli präst, sa han i en kommentar till Kristeligt Dagblad.

Har påbörjat prästutbildning

Och tio år senare finns det en hel del som talar för att det är exakt det som Naser Khader kommer att bli. I veckan antogs han nämligen till en prästutbildning på Köpenhamns universitet. Om två år kommer han att kunna söka till Danska folkkyrkans praktiska pastoralseminarium och utannonserade prästtjänster i kyrkan.

Enligt Kristeligt Dagblad är detta möjligt eftersom han redan har en master i teologi. Tidningen skriver också att detta innebär att Naser Khader definitivt bryter med islam.

– Koranen fyllde mig bara med fruktan, men i Bibeln fann jag kärlek, säger han.

Uteslöts efter anklagelser

På det politiska planet har Naser Khader representerat tre partier under 2000-talet. Men hans politiska karriär fick ett abrupt slut för två år sedan då han uteslöts från Konservative Folkeparti efter att flera kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.

I intervjun med Kristeligt Dagblad säger Naser Khader att tiden därefter har varit tuff för honom och för hans familj.

– Men kanske finns det en mening med allt. Jag är i alla fall fullt medveten om att jag har mina fel.

– Och när jag säger trosbekännelsen i kyrkan och avsäger mig djävulen är det också ett sätt att påminna mig själv om hur jag inte vill vara.

Fler artiklar för dig