Nyheter

Pingstkyrkan firade 100 år med 25 meter rulltårta

Passade även på att skicka 14 000 jubileumsmagasin till hushållen i Örnsköldsvik

I år är det 100 år sedan Pingstkyrkan i Örnsköldsvik grundades. Det firas i omgångar och i helgen var det dags för del tre som i första riktade sig utåt mot staden.
– Vi bjöd bland annat på Ö-viks längsta rulltårta och 140 liter kaffe, berättar föreståndaren Stefan Beimark.

Under några timmar på lördagen dukade Pingstkyrkan upp till fest på torget i centrala Örnsköldsvik. Det bjöds på kaffe och 25 meter rulltårta för de äldre samt ansiktsmålning och hoppborg för de yngre. Flera hundra personer deltog i festligheterna och Stefan Beimark konstaterar att det blev väldigt lyckat.

– Vi ser oss som en av de goda krafterna i samhället, säger han till Dagen och tillägger att församlingen inte vill ”sätta ljuset under skäppan”.

Senare på kvällens bjöds det på konsert i kyrkan och på söndagen var det dags för jubileumsgudstjänst då flera av de ledande politikerna i kommunen också lämnade hälsningar till församlingen.

Ville ha ett jubelår

Formellt sett var det den 18 februari som 100-årsdagen inträffade. Men då nöjde sig medlemmarna med ett mindre firande.

I stället har församlingen satsat på några större arrangemang under året. Först en internationell fest i januari och sedan en återvändarhelg under Kristi himmelfärdshelgen i maj.

– Och så nu firandet med staden i helgen, säger Stefan Beimark som förklarar att det känns bra att sprida ut festligheterna.

– Hur ofta fyller man 100 år? När vi började planera för jubileet kände vi att vi ville ha ett jubelår där vi både blickade bakåt och fokuserade på Guds trofasthet och samtidigt hämtar glädje inför framtiden.

Pingstkyrkan i Örnsköldsvik firade 100-årsjubileum i helgen.

Jubileumsmagasin skickades ut

Som en del av firandet har församlingen också tagit fram ett jubileumsmagasin. I helgen skickades det ut till samtliga 14 000 hushåll i centralorten samt några omgivande områden. I magasinet finns en historiebeskrivning, men Stefan Beimark berättar att fokuset ligger på nutiden – vad församlingen gör i dag.

Den fjärde och avslutande delen i Pingstkyrkans 100-årsfirande äger rum i början av november då församlingen arrangerar en konferens tillsammans med flera andra kyrkor i staden.

– Då blir det också en stor musikfest på lördagseftermiddagen, säger Stefan Beimark.

Pingstkyrkan i Örnsköldsvik firade 100-årsjubileum i helgen.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Örnsköldsvik

  • Församlingen, som ursprungligen hette Betania, grundades av 18 personer i Lungviks föreningshus den 18 februari 1923. Under församlingens fem första år ökade medlemsantalet från 18 till 178 personer.
  • Sedan 1975 har Pingstkyrkan haft sina lokaler i centrala Örnsköldsvik. I dag har församlingen nära 1 000 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig