Nyheter

Academedias vd: Tänker inte uppmana angiveri

Marcus Strömberg: Att vara lärare är ett stort förtroendeuppdrag

Sveriges största friskolekoncern, Academedia, går emot regeringens och SD:s förslag om att viss personal ska anmäla papperslösa barn.
– Jag tycker det är fel, säger han i en radiointervju.

Academedia kommer inte uppmana sina lärare och rektorer att anmäla papperslösa om anmälningsplikten införs, enligt skolkoncernens vd, Marcus Strömberg.

– Jag tycker det är fel att lärare och skolpersonal ska ha som uppdrag att identifiera människor som inte har rätt att vara i Sverige. Att vara lärare är ett stort förtroendeuppdrag, säger han i Ekots lördagsintervju.

Detta förtroendeuppdrag riskerar att påverkas om den så kallade anmälningsplikten skulle följas, enligt Marcus Strömberg.

Just nu förbereder regeringen ett förslag om att tvinga lärare, vårdpersonal och socialarbetare att anmäla papperslösa. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) handlar det om att de resurser som finns ska gå till de som har skyddsskäl, inte till personer som har fått avslag på sin asylansökan eller utan legal grund vistas i landet.

Än är det oklart vilka som ska omfattas av anmälningsplikten.

Föreslår ackrediteringsmodell

Intervjun i Ekots lördagsintervju har väckt en del uppmärksamhet i helgen. Men redan tidigare i veckan skapade Marcus Strömberg rubriker.

I en debattartikel i Dagens samhälle skrev vd:n för Academedia, som tidigare bland annat har anklagats för att sätta så kallade ”glädjebetyg”, att det krävs en ”självsanering av friskolorna” för att återupprätta förtroendet hos allmänheten.

Han förklarade att de politiska förslag som har presenterats för att åstadkomma detta till stora delar missar målet. Enligt Marcus Strömberg är det mest effektiva sättet i stället självreglering och branschöverenskommelser.

I debattartikeln föreslår han bland annat en ackrediteringsmodell med ”en etisk plattform som betonar vikten av ansvar och hederlighet i alla delar av verksamheten” samt ”en högre nivå av transparens än vad lagen kräver”.

---

Fakta: Academedia

  • Academedia är norra Europas största utbildningsföretag med verksamhet i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna.
  • Största ägare i Academedia är aktiebolaget Mellby Gård (22,8 procent) som även är majoritetsägare i KappAhl.
  • Academedia har 18 870 medarbetare på företagets drygt 700 enheter (förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar).
  • Academedia samlar över 180 000 elever och deltagare.

---

Fler artiklar för dig