Nyheter

Stort motstånd inom KD mot nya lagen om könsbyte

Tydliga protester inom KD:s riksdagsgrupp. • L-företrädare beskriver KD som en bromskloss. • Sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson vill inte kommentera frågan.

Inom Kristdemokraternas riksdagsgrupp finns det flera som är tveksamma inför att en ny könstillhörighetslag ska läggas fram, där det internt också finns ett tydligt ställningstagande för vad man kan gå med på för politik. Frågan är extra känslig eftersom det är KD-ministern Acko Ankarberg Johansson som äger frågan.

Frågan har stötts och blötts länge, inte minst efter att den tidigare S-ledda regeringen för fem år sedan lade fram ett förslag om att 15-åringar ska kunna genomgå ett könsbyte utan föräldrars godtycke. Efter hård kritik fick man backa, men under åren som gått har olika förslag presenterats, exempelvis att tolvåringar ska kunna byta juridiskt kön.

Frågan har sedan dess ärvts av en borgerlig regering, där åsikterna spretar. En ny och uppdaterad könstillhörighetslag är något som den nuvarande regeringen förväntas lägga fram under ansvarig minister Acko Ankarberg Johansson (KD). Redan nu hörs röster om att det går för långsamt, inte minst eftersom det tidigare kommunicerats ut att ett lagförslag skulle ha presenterats redan i februari.

Trots att någon proposition ännu inte lagts fram finns det tydliga protester inom den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Ingen som Dagen pratat med vill träda fram öppet med namn, men i bakgrundssamtal med riksdagspolitiker är det uppenbart att man inom partiet inte är nöjda med den pågående processen. Det ska även finnas ett tydligt ställningstagande i riksdagsgruppen, även om det är ett beslut som de inte vill kommunicera utåt.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

KD och L oense

Hälso- och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) vill inte kommentera uppgifterna.

– Det svar vi ger alla journalister är att det pågår en beredning i regeringskansliet. Hon kan inte kommentera någonting eftersom det här är något som det arbetas med, säger hennes pressekreterare Joel Apelthun.

Men redan tidigare har det i medier rapporterats om att det skurit sig i frågan om en ny könstillhörighetslag där konfliktlinjen främst går mellan L och KD. För bara några veckor sedan beskrevs exempelvis KD som en bromskloss av Luf och hbt-liberaler. I en debattartikel i Expressen föreslår de därför att man ska runda KD och vända sig till riksdagen där M och L tillsammans med de rödgröna partierna kan driva igenom reformer för hbtq-personer.

L-pastor positiv

Frågan har även debatterats här i Dagen, då liberalen och pastorn Jakob Olofsgård förespråkat en ny könstillhörighetslag där det ska bli mycket lättare att kunna byta juridiskt kön.

”Att det tar flera år av kamp, upp till sex år, för att ändra juridiskt kön gör att många drabbas av psykisk ohälsa och suicidproblematik”, skrev han i debatten.

Frågorna som det handlar om är vilka regler som ska gälla för om du vill byta juridiskt kön, om det ska vara enkelt och utgå från självidentifikation eller måste det finnas en medicinsk bedömning med i bilden.

En annan fråga handlar om när man ska ha rätt att göra kirurgiska ingrepp i underlivet, och under vilka omständigheter man ska ha rätt att genomgå olika former av hormonbehandling.

---

Fakta: Regeringen

  • Sedan valet består regeringen av de tre partierna M, KD och L som i sin tur får stöd av SD.
  • De fyra partierna har tillsammans en majoritet i riksdagen och kan driva igenom frågor där de är överens.
  • I vissa frågor skulle dock riksdagen kunna driva igenom ett beslut där regeringsunderlaget är oense.
  • En ny könstillhörighetslag är ett sådant exempel, där det kan finnas en majoritet i riksdagen även om något regeringsparti sätter sig på tvären.

---

Fler artiklar för dig