Nyheter

Jesuitorden förbjuds i Nicaragua – fast egendom konfiskeras

Anklagas för att inte ha följt landets skatteregler

Regeringen i Nicaragua har förbjudit Jesuitorden att verka i landet. Dessutom har det styrande Sandinistpartiet slagit fast att Jesuitordens fasta egendomar ska konfiskeras.

Beslutet att förstatliga de fasta egendomarna offentliggjordes i onsdags och beskrivs som det senaste exemplet på ett allt mer auktoritärt agerande från den nicaraguanska regeringen gentemot Katolska kyrkan och andra oppositionella grupper i landet. Förra veckan beslutade regeringen, som leds av Daniel Ortega, att ett välkänt universitet, som grundades av Jesuitorden, i huvudstaden Managua också skulle konfiskeras.

Då motiverade regeringen beslut med att universitetet var ett ”centrum för terrorism” – nu hävdar regeringen att Jesuitordens fasta egendomar i resten av landet ska konfiskeras eftersom Jesuitorden inte har följt skattereglerna i landet.

Vatikanen stängde ambassad

Efter beskedet om förstatligandet av universitetet uttryckte Jesuitorden stor frustration.

”Det här är en regeringspolitik som systematiskt kränker mänskliga rättigheter och som verkar syfta till att befästa en totalitär stat”, skrev de enligt nyhetsbyrån AP i ett uttalande.

Förra året förbjöds också två katolska nunneordnar och i april i år stängde Vatikanen sin ambassad i Nicaragua efter att landets regering föreslagit avbrutna diplomatiska relationer.

Röda korset i skottgluggen

Men AP uppger samtidigt att regeringens hårda nypor inte enbart riktar sig mot religiösa organisationer.

Sedan slutet av 2021 har minst 26 nicaraguanska universitet stängts och fått sina tillgångar konfiskerade på order av Daniel Ortegas regeringen. Nicaragua har också förbjudit eller stängt mer än 3 000 medborgargrupper och icke-statliga organisationer.

Ett exempel är Röda korset som tvingades stänga ned sin verksamhet i maj i år. Hjälporganisationer anklagades då för ”attacker mot fred och stabilitet” under regeringskritiska demonstrationer 2018. Enligt AP hävdar Röda korset att de enbart hjälpte skadade demonstranter.

---

Fakta: Nicaragua

  • Nicaragua, officiellt Republiken Nicaragua, är Centralamerikas till ytan största stat. Det är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara.
  • Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Under denna period styrde Daniel Ortega, som ledare för Sandinistiska nationella befrielsefronten (FSLN), landet.
  • 1984 vann Daniel Ortega presidentvalet och han ledde därefter landet fram till 1990. Sandinisterna återkom till makten 2007 och Daniel Ortega blev på nytt president. 2021 vann Daniel Ortega det fjärde presidentvalet i rad och FSLN behöll samtidigt sin kontroll i parlamentet.

---

Fler artiklar för dig