Nyheter

Integrationsministern besökte Guds hus

Johan Pehrson: ”Det är svårt att inte inspireras av deras arbete”

I ljuset av den senaste tidens koranbränningar och den förhöjda terrorhotnivån besökte arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i veckan Guds hus i Fisksätra i södra Stockholm. Målet var att diskutera hur religion kan vara en drivkraft i integrationsarbetet.

”Här samarbetar muslimer och kristna, sida vid sida, på en samlingsplats där tolerans, respekt och förståelse står i centrum”, skriver Liberalernas partiledare på Facebook.

”Det är svårt att inte inspireras av deras arbete i en tid då krafter som vill Sverige illa samtidigt försöker splittra oss. Jag är övertygad om att det är genom dialog och ömsesidig respekt som vi kan ta oss framåt i tider av oro”, fortsätter han.

”Modigt projekt”

Guds hus är ett interreligiöst projekt i Fisksätra i södra Stockholm där Svenska kyrkan, Stockholms katolska stift och Muslimernas förening i Nacka samverkar. 2020 besökte den dåvarande kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) lokalen och nu var det alltså dags för Johan Pehrson att inspektera arbetet.

På en fråga om varför beskriver han det som ett ”modigt projekt för att öka förståelsen och respekten och tryggheten för människor som lever här”.

– Det är också ett bra exempel på hur religiösa ledare tar ansvar tillsammans för att bygga ett fritt, tryggt och starkt Sverige, säger han till tidningen Mitt i.

Hänvisade till utredning

Under besöket träffade arbetsmarknads- och integrationsministern flera företrädare för Gud hus, däribland Nacka församlings kyrkoherde Carl Dahlbäck. Men också Javed Ahmed och Habib Hakimi, ordförande respektive styrelseledamot i Muslimernas förening i Nacka.

De tog bland annat upp den senaste tidens uppmärksammade koranbränningar. Och enligt tidningen Mitt i betonade Johan Pehrson att en utredning, som ska vara klar nästa år, ska klargöra om det är möjligt att i vissa lägen säga nej till koranbränningar utan att göra större inskränkningar av yttrandefriheten.

– Andra länder har ju löst det genom att begränsa yttrandefriheten. Man får inte visa, som många tycker, oförskämd kritik mot religioner. Jag slår vakt om den svenska yttrandefriheten. Det är många som har kämpat för den i Sverige. Men det är ju inte självklart att allmän sammankomst 2023 ska beviljas alltid där svenska liv är hotade, sa Johan Pehrson.

---

Fakta: Guds hus

  • Samarbetspartners är Svenska kyrkan (Nacka församling), Muslimernas förening i Nacka och Stockholms katolska stift.
  • Den första aktiviteten ägde rum pingsten 2003 och utgjordes av en gemensam bön och andakt på fotbollsplanen i Fisksätra. 2008 startade de tre samfunden tillsammans med Stockholms stadsmission (inte längre med i samarbetet) ett råd- och stödcenter med namnet Källan som håller till i församlingens lokaler i Fisksätra kyrka.
  • 2010 tillkom ett värdegrundsdokument och 2014 en vänförening. 2009 fick religionsdialogen namnet Guds hus.
  • I dag delar Svenska kyrkan och Stockholms katolska stift på kyrkolokalen vid Fisksätra torg. Muslimerna har samtidigt en lägenhetsmoské. Tanken är att det ska byggas en moské i direkt anslutning till kyrkolokalen, men de nödvändiga pengarna för detta har hittills inte gått att samla ihop.

---

Fler artiklar för dig