Nyheter

Man förföljde och mordhotade präst – döms till rättspsykiatrisk vård

Mannen i 60-årsåldern skrev vid upprepade tillfällen att prästens dagar och timmar var räknade.

En man i 60-årsåldern förföljde och hotade en präst i Sala-trakten vid upprepade tillfällen. Nu har mannen dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt åtalet skickade den nu dömda mannen hotfulla brev, sms och vykort till en präst. Vestmanlands Läns Tidning skriver att ett brev innehöll en bild på en morakniv och ett kors. Ett annat brev innehöll bilder på begravningsannonser och ett tredje visade bilder på skjutvapen.

I meddelandena till prästen återkom även skriftliga hot om att prästens dagar och timmar var räknade. Dessutom fick biskopen i Västerås stift, som Sala är en del av, ett brev där det stod att prästen skulle dö.

Ville skriva i kyrkotidningen

Under rättegången berättade prästen, som även uppsöktes på sin arbetsplats av den nu dömda mannen, att relationen till mannen inledningsvis var bra. Mannen deltog även i gudstjänstlivet, men var väldigt kontaktsökande och när prästen markerade att det räckte blev mannen i stället hotfull.

Enligt VLT uppgav den dömda mannen för tingsrätten att han är en hängiven kyrkobesökare och att han ville lära känna prästen bättre. Han ville också skriva ett reportage i den lokala kyrkotidningen om sitt engagemang i församlingen. Men när han inte fick svar på sina brev och sms blev han arg och bestämde sig för att försöka få prästen att lämna sin tjänst.

Mannen hävdade vidare i rättegången att hoten inte var allvarligt menade och att han inte trodde att prästen skulle bli rädd.

Ska betala skadestånd

Tingsrätten gick däremot på åklagarens linje och menar att mannen har gjort sig skyldig till olaga förföljelse. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han lider av en allvarlig psykisk störning och domen blev därför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen, som även tidigare har vårdats inom rättspsykiatrin, ska även betala 40 000 kronor i skadestånd till prästen.

Fler artiklar för dig