Nyheter

Ukraina firar med bönesång

Ådahls sång lanseras på landets självständighetsdag

24 augusti infaller Ukrainas självständighetsdag. Då kommer sången ”Pray for Ukraine” att ljuda över landet på ukrainska för första gången, tack vare stationen Radio M.

Sången kommer att finnas på Spotify och Youtube med flera digitala plattformar. Den framförs av soldaten och lovsångsledaren Mark Sergeev som Dagen intervjuade i april i samband med att han var i Sverige och spelade in den ukrainska versionen. I samband med inspelningen producerades också en video i Själevads kyrka utanför Örnsköldsvik.

Sången är ursprungligen skriven av Simon Ådahl som sjungit in den på svenska och engelska tillsammans med Peo Thyrén. Nu når sången det ukrainska folket men även kringliggande länder kommer att få höra den tack vare Radio M. Enligt Mark Sergeev älskar radiostationens högste chef bönesången och kommer därför att se till att den spelas i alla de länder där Radio M finns, vilket innebär en rad av de östeuropeiska länderna.

Andreas Edvinsson på hjälporganisationen Hoppets Stjärna, som varit involverade i inspelningen av Pray for Ukraine, står i direkt kontakt med Mark Sergeev. Han berättar att den ukrainske soldaten och lovsångsledaren uppgett att han även kommer att skicka bönesången till både USA och Kina.

– Med glimten i ögat sa han: ”Jag känner också X antal radiostationer i Ryssland” så det skulle inte förvåna mig om han skickar den dit också, säger Andreas Edvinsson.

Den som vill höra den ukrainska versionen av Pray for Ukraine kan söka på M. Worship som är den grupp som lanserar sången.

Fler artiklar för dig