Nu får korsvandraren Alf Lax från Sveg möta påve Franciskus. På onsdag tar påven emot i Rom när en grupp svenska vandrare bär in det stora träkorset på S:t Petersplatsen, efter 160 mils färd från Paris.
– Det viktiga är att korset får bli synligt. Det här kunde jag aldrig drömma om, säger Alf Lax.
Det är tio år sedan den kristne trubaduren med brokig missbrukarbakgrund gjorde sin första korsvandring med ett stort träkors på hjul, mellan Göteborg och Stockholm. Därefter har det varje år blivit olika turer genom Sverige med korset, ihop med andra vandrare. De har samtalat om Gud och Jesus med människor de mött - och anordnat samlingar ihop med kyrkorna.
– Det har varit blåsor under fötterna, kramp i vaderna och skavsår i ljumskarna och på hälsenorna. Men vi vill peka på försoningen och vad korsets budskap egentligen handlar om. Det här är en kärlekshandling till Europa, säger Alf Lax.
Allkristen förening bakom
För fyra år sedan breddade han engagemanget bakom vandringarna och den allkristna föreningen ”Gå för Sverige” bildades. Sedan dess har det varit vandringar från Haparanda till Ystad och sedan vidare ut i Europa till Paris – och nu i sommar till Rom i Italien.
Starten i Paris gick på svenska nationaldagen, 6 juni. Målgången blir nu på onsdag, 30 augusti, i Vatikanen i Rom.
Korset fram till påven
Alf Lax får audiens hos påven ihop med vandrarna och prästerna Mats Nyholm och Fredrik Weflö samt Roland Furtenbach och Lars Blomkvist som senaste tiden har gått med korset i den europeiska värmen. Alf Lax har däremot varit på hemmaplan i år och jobbat med att samla in pengar till arrangemanget. Men han flyger nu ner till Rom för att vara med i Vatikanen.
Förhoppningen är att kunna rulla träkorset fram till påven, något som de tror ska kunna bli möjligt.
Hur känns det att få möta påven?
– Det här kunde jag inte drömma om när jag satt i tv-soffan och reste mig och skulle vandra i väg för tio år sedan. En kraftig uppmuntran personligen. Men det betydelsefulla är att korset får blir synligt.
Charlotta Smeds som är ansvarig för den skandinaviska redaktionen för Vatican News i Rom, är den som har haft kontakterna som lett fram till att Alf Lax och korsvandrarna ska få audiens hos påven. Hon bekräftar till Dagen att det med 99 procents säkerhet ska bli så, och att svenskarna kommer att finnas i en mindre grupp med 20-talet personer som får hälsa och kanske byta några ord med påve Franciskus.
– Jag är övertygad om att påven verkligen kommer att tycka om det här initiativet. Han är mån om att Europa ska hitta sina andliga rötter och gillar ekumeniska initiativ. Han säger också ofta att kärlek är handling, säger Charlotta Smeds.
“Förenas i tron på Jesus”
Pingstvännen Alf Lax berättar att han fick idén om korsvandringarna när han för tio år sedan hörde sångarpastorn Pelle Karlsson tala i Smyrnakyrkan i Göteborg och då beskrev Sverige som ett av världens mest avkristnade länder. Han hörde som en Guds röst inom sig att gå ut med korset, berättar han.
Nu är han glad att få möta påven och katoliken Franciskus.
– Jag tror att påven är ganska personlig och enkel egentligen. Vi förenas i att tro på Jesus och att han dog för oss. Det ligger varmast om hjärtat. Här känner jag gemenskap med påven. Tänk att vi båda får förmedla detta evangelium, säger Alf Lax.
---
Fakta: Walk for Europe
- Ett svenskt, ekumeniskt initiativ som i sommar vandrar med träkorset för att göra Jesus känd i Europa. Start i Paris 6 juni och målgång i Rom 30 augusti.
- Förutom i artikeln nämnda vandrare har också Joakim Freiman, Joseph Freiman samt Mattias Bjurenholt gått olika sträckor.
---