Nyheter

Kyrkan lät hundratals svälta sig till döds - nu förbjuds ”Svältsekten” i Kenya

Vill skydda medborgarna mot religiös extremism

Över 400 medlemmar i församlingen Good News International Ministries i Kenya har hittats begravda. Nu har myndigheterna avregistrerat kyrkan.

Beslutet att avregistrera Good News International Ministries offentliggjordes i förra veckan och innebär att kyrkan inte får bedriva verksamhet i landet. Skälet till förbudet uppges vara att myndigheterna vill skydda medborgarna mot religiös extremism.

Dagen har i flera artiklar berättat om Good News International Ministries – och dess ledare Paul Nthenge Mackenzie – som står åtalad för att ha förmått hundratals församlingsmedlemmar att svälta sig till döds för att på så vis komma till himlen. Konkret handlar misstankarna om grymheter mot barn, kidnappning och mord samt terrorism.

Förlängd häktningsperiod

Det var i våras som döda kroppar började grävas upp i en skog i sydöstra Kenya där Good News International Ministries höll till och enligt de senaste siffrorna har nu 427 kroppar påträffats.

Paul Nthenge Mackenzie har suttit häktat sedan i april och den 8 augusti godkände domstolen i Mombasa en förlängd häktningsperiod för att polisen ska hinna slutföra den pågående utredningen.

Flera avregistrerade kyrkor

Kyrkor och andra religiösa organisationer i Kenya behöver i likhet med exempelvis barnhem och idrottsföreningar vara registrerade för att få bedriva verksamhet i landet. Good News International Ministries grundades av Paul Nthenge Mackenzie år 2003, men nu har församlingen alltså förbjudits. Enligt The Roys Report avregistrerade myndigheterna samtidigt fyra andra kyrkor.

En av dessa, New Life Prayer Centre, leds av Ezekiel Odero som i likhet med Paul Nthenge Mackenzie greps i våras för sin roll i dödsfallen bland medlemmarna i Good News International Ministries.

Ezekiel Odero utreds, enligt The Roys Report, för misstänkt penningtvätt, för assisterat självmord och för radikalisering.

– En del av dessa grupper saknar egenskaperna som formar en kyrka. Vi har bara sett dem dyka upp. Vi vet inte vilka teologiska skolor deras ledare har gått på. Vi ser bara hur deras ledare kommer fram och vill bli förhärligade. De här ledarna borde vi utfrågade och kontrollerade, säger Joachim Omollo Ouko, katolsk präst i ärkestiftet Kisumu i västra Kenya.

---

Fakta: Kyrkor i Kenya

  • Det finns omkring 4 000 registrerade kyrkor i Kenya. På senare år har det samtidigt framförts krav på ökad kontroll av kyrkorna och i maj i år meddelade president William Ruto att han hade tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att se över hur eventuella kryphål i lagen kan elimineras för att stoppa förekomsten av religiösa extremistgrupper.

---

Fler artiklar för dig