– Människor vill ha mat på bordet, vatten, skolor och sjukhus. Vi vill ha förändring. Men tyvärr finns det risk för att valet inte blir rättvist, säger Sostina Takure, kristen människorättsdebattör och ACT–alliansens koordinatör i Zimbabwe om valet i dag.
I dag onsdag går Zimbabwe till val, och sittande 80-åriga presidenten Emmerson Mnangagwa - som i folkmun kallas “krokodilen” utmanas av elva kandidater. Själv tog Mnangagwa över efter förre diktatorn Robert Mugabes långlivade ledarskap vid en militärkupp 2017. Mnangagwa ingick före kuppen i Mugabes stab och hade ansvar bland annat för säkerhetstjänsten, och var därmed inblandad i både tortyr, mord och försvinnanden som blev vardag under Mugabe. Zimbabwe har även senare återkommande kritiserats för bristande mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Ekonomin är dock det som oroar landets invånare mest, säger Sostina Takure på telefon till Dagen.
– Det är den största utmaningen nu. Människor vill se en ledare som förmår att se till så att man får mat på bordet, vilket många inte har. Människor vill också kunna skicka sina barn till skolan. Få har tillgång till sjukvård.
“Ses som förräderi”
Sostina Takure är koordinatör för ACT-alliansen, där Svenska kyrkan ingår. Hon är civilsamhällesaktör med expertområden som mänskliga rättigheter, genusrättvisa, fred och klimaträttvisa. Hon säger att hon tyvärr inte har så mycket hopp om att valet kommer att förändra något. Hon beskriver Zimbabwe som ett polariserat land när det gäller politik: unga och mer urbana väljare längtar efter ny inriktning och tenderar att rösta på oppositionen, medan äldre och stora delar av landsbygdsbefolkningen håller fast vid presidentens parti, ZANU-PF (Zimbabwe African National Union – Patriotic Front).
– De äldre ser det nästan som förräderi att rösta på någon annat parti. Det beror på att ZANU-PF ledde landet bort från kolonialismen och gav det dess frihet. Yngre tenderar att säga att ´vi uppskattar att ni tog oss ur kolonialismen, men det räcker inte, vi kan skapa ett bättre land nu´.
Den främste utmanaren i valet lovar just förändring. 45-åriga karismatiska pastorn och juristen Nelson Chamisa ställde upp redan förra valet och lockar många med sitt parti CCC (Citizens Coalition for Change).
Är hans kristna tro av betydelse för honom som politiker?
– Ja. Zimbabwe definierar sig som ett kristet land, 85 procent av befolkningen är kristen. Om du vill skapa den väljarbas som behövs är det viktigt med en kristen tro. I Zimbabwe är pastorer viktiga personer i offentligheten, de förväntas ha en hög moral. Vi vänder oss till våra pastorer i många frågor.
– Att vara advokat - som Chamisa är - och behärska lagen, och dessutom vara pastor är en bra kombination. Då tänker folk: ´kanske är han inte lika korrupt som de andra. Kanske han kommer att värna mänskliga rättigheter´.
[ Allianskyrkan i Zimbabwe firar 60 år ]
Valkampanjen har hittills – vilket är en positiv skillnad jämfört med senaste valet – inte kantats av våldsamheter och protester. Sostina Takure säger dock att om oppositionen mot all förmodan vinner eller går starkt framåt kan detta dock medföra oroligheter.
Kommer valet att bli rättvist?
– Det är tveksamt. Redan nu hör vi om valsedlar där namn redan finns utskrivna, säger hon.
Det finns också, skriver tyska Deutsche Welle, anklagelser om påverkanskampanjer från regeringshåll – något som regeringen förnekar. Men Sostina Takure påminner om vad som hände efter valet 2018. Då anklagade Chamisa valmyndigheten för valfusk och försökte ta fallet till domstol, vilket inte lyckades. Även EU:s valobservatörer underkände valet.
[ Pastor bland gripna i oroligheter i Zimbabwe ]
Under folkliga protester som följde på Chamisas försök att få rättslig prövning ingrep militär och sköt sex personer till döds. En kommission fick i uppgift att utreda händelserna. Men slutsatserna från kommissionen fick aldrig några följder, säger Sostina Takure. Det gör att hennes förtroende för valmyndigheten är låg.
Hoppas på lugn på gatorna
Just bristen på förtroendet för landets ledning och för myndigheter över lag är ett problem i Zimbabwe, menar kristna paraplyorganisationen Zimbabwes kristna råd. Dess generalsekreterare Wilfred Dimingu säger i en intervju med en afrikansk tv-kanal att förtroende är ”en bristvara” i landet. Han beskriver att oppositionen under valkampanjen dock verkar ha kunnat hålla kampanjmöten inför valet – men de har inte fått särskilt mycket utrymme i nationella medier.
Han hoppas, liksom Sostina Takure, först och främst på ett lugnt val utan oroligheter och våld.
– Vi hoppas på det bästa: ett val utan våld, säger Sostina Takure.
---
Fakta: 6,6 miljoner ska rösta
- I dag onsdag röstar Zimbabwe på någon av de elva oppositionskandidaterna, eller på sittande president. Antalet röstberättigade i landet är 6,6 miljoner.
- Många zimbabwier har flytt landet. Officiellt finns 1 miljon invånare utomlands, men inofficiella siffror är mycket högre: här nämns mellan 3 och 5 miljoner.
- Zimbabwe blev självständigt 1980. Till de stora utmaningarna för landet hör en närmast katastrofal ekonomisk utveckling, samt brister på demokrati och mänskliga rättigheter.
---