Nyheter

Samfund krävs på flera hundra tusen kronor via inkasso

Ortodox kyrka har inte betalat tillbaka statsbidrag

Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, krävde tidigare i år tillbaka flera hundra tusen kronor från Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien. Men trots att det numera är ett inkassoärende har det inte kommit några pengar.

Mattias Falk, chefsjurist på SST, säger i en kommentar till Dagen att ärendet är överlämnat till Kammarkollegiet, som är den myndighet som driver processen. Detta bekräftas också av Peter von Wowern, enhetschef på processenheten på Kammarkollegiets rättsavdelning.

– Statusen på ärendet är att vi har skickat ett inkassokrav, men att vi ännu inte har haft någon kontakt med gäldenären, säger han till Dagen.

– Nästa steg i inkassoprocessen kan då bli att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten, fortsätter han, men tillägger att det i dagsläget är svårt att bedöma hur troligt det är att SST får några pengar.

Redovisning saknas

Summan som SST har krävt tillbaka från Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien uppgår till drygt 268 000 kronor. Det är pengar som SST betalade ut som organisationsbidrag till samfundet under 2021 och 2022.

Men eftersom redovisning saknas för hur medlen fördelades mellan församlingarna i samfundet beslutade SST i våras att pengarna skulle betalas tillbaka.

Jean Mansour, som fram tills i våras var ansvarig för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien, har samtidigt bestridit återbetalningskravet. Han lägger ansvaret för den bristande redovisningen på två personer i samfundets styrelse och menar att SST bör kontakta dem.

SST är av en annan uppfattning. I en kommentar till Dagen skriver myndigheten att återbetalningskravet är riktat mot samfundet, det vill säga mot en juridisk person, och inte mot någon eller några fysiska personer/grupper i en tidigare styrelse. Därmed har Jean Mansours invändningar inte föranlett någon åtgärd från SST:s sida.

Ekonomiska problem på olika håll

Dagen har i flera artiklar under det senaste året skrivit om Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien. Det har handlat om interna motsättningar, ekonomiska problem och anklagelser om missbruk på olika nivåer. Under våren ingrep patriarken av Antiokia, vilket ledde till att den dåvarande samfundsledaren i Sverige Jean Mansour, tillika präst i S:ta Maria kyrka i Södertälje, fick lämna sitt uppdrag.

I samma veva avregistrerades även Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien som trossamfund av Kammarkollegiet eftersom registerhållningsavgiften inte hade betalats.

Dagen besöker S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje. Arkemandrit Jean Mansour, företrädare för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien.

Inkassoärendet som nu har inletts kan alltså, enligt Kammarkollegiets Peter von Wowern, leda till att Kronofogden kopplas in. Men faktum är att myndigheten redan nu har ett pågående ärende gällande kyrkan. Enligt en dom i Södertälje tingsrätt ska nämligen S:ta Maria kyrka i Södertälje betala 800 000 kronor till ett fastighetsbolag. Pengarna gäller obetalda hyror för en industrilokal som församlingen tidigare använde.

Den första inbetalningen skulle ha gjorts senast den 28 februari i år. Så skedde dock inte och nu ligger alltså ärendet hos Kronofogden.

Dagen besöker S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje. Arkemandrit Jean Mansour, företrädare för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien.
Fler artiklar för dig