Nyheter

En miljon bönesvar får ett monument i England

Initiativtagarna fick bygglov 2020. Projektet försenades av pandemin och i väntan på fler gåvor. Väntas stå klart 2026

Tidigare i sommar samlades 300 kristna ledare från hela England på ett fält utanför Birmingham. Där välsignade de den mark där det ska byggas ett gigantiskt böljande band i vitt tegel, som symbol för bönesvar från Gud. Skulpturen ska bestå av 1 miljon tegelstenar – en för varje besvarad bön – och beräknas kosta motsvarande 140 miljoner kronor.

”The eternal wall of answered prayer” (den eviga muren av besvarade böner) ska ”uppmuntra och inspirera människor som går genom livets stormar”, enligt projektets initiativtagare, Richard Gamble, tidigare andlig själasörjare vid fotbollsklubben Leicester City. Den ska uppföras på en tomt utanför Birmingham som donerats av affärsmannen Lord Edmiston och bekostas genom stora och små privata donationer, skrev The Guardian när bygglovet beviljades 2020.

Sedan dess har byggnationen skjutits upp fler gånger, både till följd av pandemin och resursbrist. Tidigare i år drogs dock nya vägar fram till tomten, och med den nuvarande tidsplanen ska monumentet stå klart 2026. Fortfarande pågår insamlingen av besvarade – kristna – böner på hemsidan Eternal wall.

Projektet har stöd av många kristna samfund i England. När omkring 300 personer samlades på det öppna fältet i juni hölls det första talet av baptistledaren Mike Royal, generalsekreterare för den ekumeniska samarbetsorganisationen Churches together of England.

– Den eviga muren är ett minnesmärke för bön för hela landet. I dag har vi sett hur ledare och företrädare från ett brett spektrum av samfund samlats i bön för att välsigna marken, så att arbetet kan börja, sa han enligt anglican.ink.

Planerat besökscentrum

Strukturen är tänkt att bli 51 meter hög och ha formen av ett Möbiusband, alltså en rektangulär remsa som vridits ett halvt varv innan ändarna satts ihop. Ritningen togs fram genom en arkitekturtävling, arrangerad av det brittiska arkitektursällskapet Royal institute of British architechts. Den ska kunna ses på en mils avstånd och planen är att den ska besökas av omkring 300 000 personer varje år, och erbjuda både besökscentrum, kafé och bokhandel. Besökare ska också kunna ta del av de 1 miljon bönesvaren genom en app.

Det övergripande syftet är, enligt projektets hemsida, att uppmuntra bön, proklamera Jesus för hela världen och att bevara vittnesbörd om landets kristna arv. Kritik mot att så mycket pengar läggs på en enda byggnad bemöter man med att delar av framtida inkomster ska gå till sociala projekt. På frågan om hur initiativtagarna ser på alla de böner som människor upplever att Gud inte besvarar, skriver de bland annat: ”Det är vår tro att Gud alltid svarar på bön, men inte alltid på det sätt vi önskar”.

Fler artiklar för dig