Nyheter

”Jag förstår sorgen muslimer känner för jag har själv gått igenom det”

KD-profilerna har nyligen uttryckt helt olika åsikter om koranbränningar • Ebba Busch i intervju om sitt uppmärksammade tal och Richard Jomshofs (SD) uttalanden som hon menar fått för stor uppmärksamhet.

KD-ledaren Ebba Busch drar till sig uppmärksamhet efter sitt sommartal, där hon uppmanade svenska muslimer att vända andra kinden till när koranbränningar genomförs. Till Dagen berättar hon att det handlar om värderingar, men hon svarar också på hur hon ser på att Alf Svensson går på tvärs med partiet i koranbrännarfrågan, samt vad hon anser om SD:s Richard Jomshofs islamkritiska utspel.

Samtidigt som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tydligt gått ut och markerat att man i yttrandefrihetens namn måste ha laglig rätt att få elda upp ett exemplar av Koranen har hon fått oväntat mothugg av Alf Svensson. Dagen har tidigare skrivit om hur den tidigare KD-ledaren i Jönköpings Posten valt att argumentera för att koranbränningar bör förbjudas och betraktas som hets mot folkgrupp.

Så varför landar de båda KD-profilerna så olika i frågan?

– Jag uppfattade inte att han uttalade sig fullt så skarpt, jag uppfattade inte att han var så kategorisk, säger Ebba Busch när Dagen når henne.

I stället för att gå i polemik mot Alf Svensson väljer hon att ta fasta på att de trots allt är enade på flera punkter, exempelvis att det är bra att det finns aktuella fall som ska prövas juridiskt när det gäller koranbränningar.

– Så beroende på kontexten kan det utgöra hets mot folkgrupp.

Utländsk påverkan

Men Ebba Busch lyfter också, precis som Alf Svensson, fram att det är viktigt att se på vilka drivkrafter som ligger bakom de provokativa utspelen mot muslimer, att det kan röra sig om utländska intressen som via koranbränningar utsätter Sverige för olika påverkansförsök. Exempelvis att det kan vara ett sätt att försöka påverka den svenska Nato-processen.

– Vi kan inte vara naiva inför detta och det är därför vi har öppnat upp för att pröva utländska medborgares rätt att begå dessa handlingar, säger Ebba Busch.

Den som följt debatten om koranbränningarna har kunnat notera att i de flesta fall rör det sig om personer som inte är svenska medborgare, exempelvis Salwan Momika som har irakiskt medborgarskap och tillfällig skyddsstatus i Sverige. Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska se över ordningslagen, bland annat om utländska medborgares yttrandefrihet ska kunna begränsas i fall som berör rikets säkerhet.

Beklämd över Jomshof

I debattstormens öga den senaste tiden har också SD:s Richard Jomshofs befunnit sig, där oppositionen krävt hans avgång för sitt sätt att via sociala medier elda på motsättningarna genom att beskriva islams profet Muhammed som en massmördare och slavhandlare. Ebba Busch har här en helt annan retorik. I sitt sommartal valde hon att exempelvis betona hur hon som kristen kan känna igen sig i den utsatthet som många muslimer upplever då deras tro blir kränkt.

Så vad tycker du om Richard Jomshofs agerande?

– Jag har varit mycket beklämd över hur Richard Jomshof uttryckt sig, svarar Ebba Busch.

– Men jag är mer beklämd över att det läggs så mycket tid och fokus på hans uttalanden i stället för hur vi ska kunna höja säkerheten för vårt land, för hur vi ska säkerställa att den våldsbejakande politiska islamismen trängs tillbaka och hur vi ska se till att troende muslimer som står upp för våra värderingar ska ha en trygg plats i vårt land.

Ebba Busch menar att svenska muslimer i dag kläms från två håll, dels från dem som vill misstänkliggöra dem i Sverige, men också att man från muslimska länder försöker kontrollera dem så att de ska behaga makthavare i Turkiet eller Iran.

– Det behöver vi uppmärksamma mer än vad Richard Jomshof skrivit.

Lyssna på Jesus

Dagen når Ebba Busch strax efter att hon hållit sitt sommartal, ett tal som sändes på Facebook och som vi skrivit om i en separat artikel. Det var ett brandtal för yttrandefrihet och för att hålla fast vid våra värderingar även när det stormar. I talet uppmanade hon också muslimer, utifrån ett känt bibelord, att vända andra kinden till för att på så sätt ta bort makten hos dem som försöker kränka dem.

Varför menar du att muslimer bör lyssna på Jesus?

– Jag tror att vi har mycket att lära av varandra och att det finns en hel del i det kristna tankegodset om förlåtelse som många muslimer kan dela, säger Ebba Busch.

Vidare säger hon att det också handlar om att yttrandefrihet är ett mynt med två sidor, där man å ena sidan kan känna avsky för att någon hånar det man själv håller för heligt, men att det andra sidan av myntet handlar om att yttrandefriheten är ett värn mot ett totalitärt samhälle.

Ebba Busch vill också betona att hennes tal handlade om vilka värderingar som ska gälla i Sverige, samt att muslimer som står upp för dem ska kunna känna sig hemma här.

– För att bli konkret, islam i Iran är på ett sätt, men islam i Sverige måste vara annorlunda.

Du berättar att du själv vänt andra kinden till då din tro attackerats, kan du ge något exempel?

– Det har varit både under min uppväxt och på arbetsplatser, till och med i intervjuer där jag tycker att man uttryckt sig vanvördigt mot min kristna tro. Men jag vill inte gå in på enskilda exempel, det tycker jag är olämpligt, men jag har på bästa sändningstid fått min tro kränkt på ett otroligt respektlöst och sårande sätt. Så jag menar att jag verkligen förstår mycket av den sorg och upprördhet som många muslimer känner när andra skändar deras tro, för jag har själv gått igenom detta.

Så när Ebba Busch uppmanar muslimer att vända andra kinden menar hon att hon kan göra det eftersom det är något som hon själv har praktiserat.

---

Fakta: Koranbränningar

  • I Sverige är det tillåtet att elda religiösa skrifter som en del av vår yttrandefrihet. Men specifikt har koranbränningar blivit det som är omtalat.
  • Tidigare blev det upplopp i flera svenska städer efter att Rasmus Paludan rest runt och eldat upp exemplar av Koranen.
  • Nu är det Salwan Momika som genomfört flera koranbränningar som även fått stor internationell uppmärksamhet.

---

Fler artiklar för dig