Nyheter

”Vi firar att Göteborg får ett nytt Guds hus”

I september invigs den efterlängtade Frihamnskyrkan: “Vi har byggt en större kyrka för ett större uppdrag”, säger vice föreståndaren Anne-Jorid Ahgnell

Den 17 september invigs Frihamnskyrkan i Göteborg. En av Sveriges största kyrkor med sina nästan 8 000 kvadratmeter.
– Nu händer det. Vi går från dröm till verklighet, säger Anne-Jorid Ahgnell, pastor och vice föreståndare i Smyrnaförsamlingen.

I Smyrnakyrkan i Göteborg har det senaste halvåret präglats av uttrycket ”sista”. Det har gällt sångövningar, bönemöten, det sociala arbetet och konserter.

Den sista gudstjänsten hölls på pingstdagen i slutet av maj i år. Anne-Jorid Ahgnell berättar att pingsten har blivit en speciell tidpunkt på året i församlingen, av flera skäl.

Kvinna som ler.

– Under pingsten beslutade vi att sälja Smyrnakyrkan, köpa tomtmark i Frihamnen och bygga en ny kyrka. Och under pingsten togs det första spadtaget för nya kyrkan, berättar hon.

Medan Frihamnskyrkan har byggts och allt mer tornat upp sig mot skyn, som en påminnelse om det nya som ska komma, har församlingen förberett sig på att lämna sin gamla kyrka.

Elva söndagskvällar har hållits under mottot Sista sommaren i Smyrna, med mycket sång och musik. Flera av gästartisterna, som Richard Niklasson och Hasse Hallström, har anknytning till församlingen.

– Samlingarna har varit uppskattade och välbesökta. Vi har sjungit, delat minnen med varandra och haft auktioner med prylar från kyrkan. Till exempel tavlor som hängt i kyrkan och planscher som använts i söndagsskolan.

Söndag den 13 augusti hölls sista Sista sommaren i Smyrna. Det blev den allra sista samlingen i Smyrnakyrkan, som har varit församlingens hem sedan 1941, alltså i 82 år.

Folk sitter samlade i en kyrka.

– Smyrnakyrkan har varit ramen för oändligt många Gudsmöten. Människor har blivit frälsta, döpta, växt upp, fått växa i tro, fått vänner och haft gemenskap.

– Vi bär på väldigt många fina och dyrbara minnen och avskedet är vemodigt för ganska många. Det har därför varit fint att ta ett långsamt farväl av kyrkan, förklarar Anne-Jorid Ahgnell för Dagen.

Toppmodern kyrka

Nu väntar Frihamnskyrkan på Hisingen på andra sidan Göta älv. Den ligger i Frihamnen där en ny stadsdel håller på att växa fram. Kyrkan är toppmodern och kostar 350 miljoner kronor att bygga.

Planeringen inför invigningen den 17 september pågår för fullt. Samtidigt håller pastorer och andra anställda på att installera sig i den nya kyrkan som totalt rymmer cirka 8 000 kvadratmeter.

– Det är väldigt spännande, för på många sätt är vi alla nybörjare just nu. Nya lokaler, ny placering i stan, nytt arbetssätt och några nya personer i personalen.

Kyrkofasad med himlen i bakgrunden.

Två invigningar

Anne-Jorid Ahgnell liknar situationen vid de flyttar hon själv gjort i sitt liv. Allt är inte på plats från första stund. Och det tar tid att hitta rätt på en ny plats i en ny omgivning.

På invigningsdagen hålls två identiska gudstjänster samt två identiska invigningar. Detta för att så många som möjligt ska kunna vara med. På invigningarna blir det tillfällen till tal och bandklippning.

Kyrksalen där dessa samlingar äger rum har plats för cirka 1 100 personer åt gången.

– Vi firar att Göteborg får ett nytt Guds hus i Frihamnen. Det är viktigt för oss att betona att det är en kyrka för hela människan, hela livet och hela staden. Vi har byggt en större kyrka för ett större uppdrag.

Lunch på terrassen

Särskilt inbjudna gäster, som politiker och samarbetspartners i byggprojektet, bjuds på lunch på terrassvåningen högst upp i kyrkan med magnifik utsikt över Göteborgs centrum.

Göteborgs biskop Susanne Rappmann och Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, har båda tackat ja till att komma.

Firandet kommer också att märkas på området utanför kyrkans väggar. Ambitionen är att alla åldrar ska känna sig välkomna, och det planeras för hoppborg, klättervägg och livemusik.

Lära känna kyrkan

Helgen innan invigningen hålls en församlingsdag i Frihamnskyrkan på temat Från dröm till verklighet. Syftet är att alla i församlingen ska få chansen att lära känna sin nya kyrka.

– Några av oss har redan haft förmånen att komma till vår fina kyrka. Exempelvis de som byggstädat, satt upp gardiner och fixat med annat. Nu vill vi ge alla som har Smyrna som sin bas den möjligheten.

– Därför anordnar vi en dag när vi alla får komma samman och lära oss hur kyrkan fungerar. Så att vi klarar att ta emot alla gäster som kommer till invigningen, berättar Anne-Jorid Ahgnell.

Hon sammanfattar den process församlingen levt med under drygt tio års tid, och som snart har nått målet:

– Man får nypa sig i armen för att inse att det som sker är på riktigt. Vi går bokstavligen från dröm till verklighet.

Dagen stämmer träff med studenten Alice Gatenheim, 24, och pensionären Roland Lind, 83 år. Smyrnakyrkan i Haga, Göteborg.

---

Fakta: Frihamnskyrkan

  • Byggs av Smyrnaförsamlingen i Göteborg.
  • Är en del av Pingst FFS.
  • Ligger på Hisingen i Göteborg.
  • Består av cirka 8 000 kvadratmeter.
  • Kostar 350 miljoner kronor.
  • Invigs den 17 september.

---

Fler artiklar för dig