Nyheter

Två kristna pakistanier gripna för hädelsebrott

Samtidigt kommer starka fördömanden från omvärlden - även från muslimskt håll

Efter att en muslimsk mobb bränt ned kyrkor och jagat iväg kristna har nu två bröder arresterats misstänkta för hädelsebrott i Pakistan. Beviset ska vara utslitna sidor från en koran som hittats på gatan.

Fruktansvärda scener utspelade sig nyligen i staden Jaranwala i Pakistan då en muslimsk mobb gav sig på stadens kristna invånare. Anledningen var påståendet att någon skulle ha skändat Koranen. Minst 20 kyrkor ska ha attackerats och stadens kristna invånare tvingades fly hals över huvud, vilket Dagen skrivit om tidigare.

Två dagar efter upploppen kommer nu nyheten att ett kristet brödrapar har arresterats misstänkta för hädelse, rapporterar Reuters. Polisen säger att det har hittats sidor utrivna från Koranen på gatan och på dessa sidor ska också namn och kontaktuppgifter ha återfunnits på de två män som nu är arresterade. Enligt uppgift ska de sitta frihetsberövade under en veckas tid medan utredning ska pågå.

Utlöste upploppen

Det är också detta påstådda hädelsebrott som utlöste attackerna riktat mot kyrkor och kristna invånare. 128 personer uppges ha gripits för sitt agerande, där det muslimska extremistpartiet TLP anklagas för att ligga bakom våldsamheterna.

Pakistan är ett land ökänt för sina hårda hädelselagar, där dödsstraff ingår i straffskalan för den som uttrycker något olämpligt om islams profet Muhammed. Även om staten inte hittills avrättat någon för hädelse har flera gånger uppretade folkmassor tagit lagen i egna händer och dödat folk i rena lynchningar. De som ofta råkar illa ut är någon av Pakistans religiösa minoriteter, flera gånger har detta drabbat landets kristna.

Muslimskt fördömande

Även om det i Pakistan finns ett stöd för hädelselagarna har den senaste tidens våld kritiserats hårt, även av muslimer. Sunniislams främsta lärosäte, al-Azhar i Egypten, har exempelvis fördömt våldsamheterna riktade mot kristna. Även i Pakistan finns det de som protesterar. Den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén har exempelvis vid ett interreligiöst möte i Chicago träffat en pakistansk imam som fördömer det som hänt och sprider nu hans uttalande via plattformen X (tidigare Twitter).

“Det som har hänt i Pakistan är extremt smärtsamt och står i direkt konflikt med vad Koranen och profeten Muhammed har visat oss”, säger imam Muhammed Suheyl Umar.

---

Fakta: Hädelselagar

  • I Pakistan är det olagligt att häda mot islam, där den värsta formen av hädelse kan mötas med dödsstraff.
  • Men än så länge har statsmakten inte avrättat någon för hädelse, däremot har flera dömts till döden och suttit flera år i väntan på sin dom.
  • Det mest kända fallet är Asia Bibi, en kvinna som anklagades för hädelse och som satt nästan tio år inlåst i väntan på sin dödsdom.
  • Hon släpptes till slut fri efter stora internationella påtryckningar, och kunde till slut lämna landet.

---

Fler artiklar för dig