Nyheter

Bibelutdelning i Ludvika delar kyrkorna - ”Bestämde oss för att inte ställa oss bakom”

Projektet att dela ut Bibeln pågår - men vissa kyrkor vill inte ge sitt stöd

Formuleringarna om helvetet i en bok riktat till barn gjorde att Equmeniakyrkans församling inte kunde ställa sig bakom Brevlådemissionens utdelning av biblar.

Dagen har tidigare skrivit om missionssatsningen som består i att dela ut biblar till hushållen i flera landskap, bland annat med hjälp av människor från Tyskland som rest till Sverige för att hjälpa till. Bakom satsningen står organisationen Brevlådemissionen som har den långsiktiga visionen att dela ut Bibeln till alla svenska hushåll och på så sätt sprida evangeliet. Deras förhoppning är att även få med kyrkorna lokalt i bibelutdelningen.

Boken som delas ut heter ”Boken om hopp” och innehåller Nya testamentet samt flera vittnesbörd. Nu rapporterar Nya Ludvika Tidning om att stadens kyrkor står splittrade i frågan om bokutdelningen i deras område. Svenska kyrkan har meddelat att de inte finns med i det här arbetet. Tidningen har också talat med Equmeniakyrkans församling i Ludvika, Högbergskyrkan, som berättar att de inte står bakom boken.

Handlar om helvetet

Laila Hanberg berättar för tidningen att de blivit kontaktade av Brevlådemissionen i våras med en förfrågan om de ville vara med i projektet.

– Efter diskussioner bestämde vi oss för att inte ställa oss bakom boken. Även om vi tycker att det är en bra och fin bok, som består av Nya testamentet, säger Laila Hanberg.

Anledningen är att de som församling inte kunde ställa sig bakom formuleringarna om helvetet i den barnbibel som delades ut parallellt till hushåll där man tror att det finns barn.

Kritiken är inte ny, utan barnboken skapade rubriker redan förra året då den delades ut i Västerbotten, rapporterar Folkbladet.

Oavsett åsikt om innehållet i boken så har Bibeln delats ut och Nya Ludvika Tidning berättar om olika reaktioner från lokalbefolkningen då de uttrycker sina åsikter på Facebook. Vissa välkomnar initiativet medan andra säger att de ska kasta Bibeln i närmaste papperskorg.

Barnen får boken "Hopp för barn" från Brevlådemissionen.

Nästa Gotland

Brevlådemissionen själva uttrycker i alla fall en stor entusiasm då de berättar om den pågående bibelutdelningen på sin Facebooksida.

”Snart en miljon biblar och 150 000 barnbiblar är utdelat nu”, skriver de om sitt arbete där det långsiktiga målet är att nå ut till hela Sverige.

På sociala medier vädjar de också om stöd i form av förbön och gåvor, samt att det landskap som står på tur är Gotland där de planerar att dela ut 40 000 biblar och 7 000 barnbiblar.

– Bibeln har betytt väldigt mycket för Sverige. Vi vill få ut det glada budskapet om Jesus. Alla ska få en chans att läsa som det står, förklarade Roul Åkesson till Dagen tidigare i år.

---

Fakta: Brevlådemissionen

  • Brevlådemissionen är en organisation som arbetar för att nå ut med Bibeln till alla svenska hushåll.
  • Den här sommaren har fokus legat på Värmland och Dalarna.
  • Boken som delas ut heter ”Boken om hopp” och har tagits fram av Bible for the nations.
  • Förutom Nya testamentet finns också flera vittnesbörd i boken.

---

Fler artiklar för dig