Nyheter

Koranbrännaren hänvisar till kristna svenska politiker

Salwan Momika hänvisar till möten med Kronlid och Adaktusson i sin asylansökan

Den man som under uppseendeväckande former tänt eld på Koranen hänvisar till kristna politiker i sin vädjan om att få asyl i Sverige. Samtidigt har nu regeringen gått ut med att de är redo att ändra i lagen för att sätta stopp för vissa typer av koranbränningar.

Koranbränningarna har satt Sverige i ett alltmer pressat läge och nyligen höjde Säpo terrornivån från 3 till 4 då de varnade allmänheten för att ett islamistiskt terrordåd kan inträffa.

Nya uppgifter börjar samtidigt komma fram om den man som stått för den senaste tidens koranbränningar, Salwan Momika. Han har gång på gång ansökt om tillstånd att få bränna Koranen, något som blivit beviljat med hänvisning till svensk yttrandefrihet. Senast i fredags var han i gång igen utanför Irans ambassad, där en kvinna sprang fram och släckte den brinnande boken med en brandsläckare.

Salwan Momika är inte svensk medborgare utan irakisk. Han har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd här 2021 och hans asylärende granskas nu efter att flera uppgifter kommit fram. Bland annat uppges han ha lett en kristen milis i Irak som agerat i samarbete med shiamuslimska grupper. Han påstås också att ha rest tillbaka till Irak förra året, trots att han uppgav sig hotad till livet.

Kronlid och Adaktsusson

I samband med att hans asylärende uppmärksammas kommer det fram att Salwan Momika lämnat in uppgifter till Migrationsverket att han haft kontakt med flera kristna politiker, något som ska bevisa att han är politiskt aktiv i Sverige och därmed behöver fortsatt skyddsstatus. Både Julia Kronlid (SD) och Lars Adaktusson (KD) har nämns i sammanhanget.

De båda politikerna vill dock inte kännas vid någon djupare kontakt.

Julia Kronlid berättar för SVT att hon träffade Salwan Momika år 2017, något som det också finns bildbevis på då de poserar bredvid varandra på bild.

– Bilden är från ett möte för drygt sex år sedan där vi diskuterade situationen för den utsatta kristna befolkningen i Irak. Jag har i övrigt inget större minne av mötet eller personerna som närvarade, säger Julia Kronlid till SVT.

– Hade jag vetat att den här personen skulle komma att bli en kontroversiell provokatör hade jag naturligtvis aldrig accepterat mötet.

Inte träffats

Lars Adaktusson (KD) berättar att Salwan Momika ville komma in på en konferens som han arrangerade under sin tid i Europaparlamentet år 2017.

– I samband med det skickades ett brev till honom från mitt kansli där vi förklarade att han inte var välkommen till den här konferensen, säger Adaktusson.

Lars Adaktusson, som numera lämnat politiken, menar att han aldrig personligen haft något möte eller samtal med den numera kontroversielle koranbrännaren.

SVT uppger att Salwan Momika även träffat den tidigare riksdagsledamoten Robert Halef (KD) utanför riksdagen.

Motiv omdebatterat

I samband med sina koranbränningar har Salwan Momika ibland beskrivits som kristen, men det har också noterats att han själv definierat sig som ateist på sociala medier. Det spekuleras nu fritt om vilket uppsåt han har då han sätter hela Sveriges säkerhet på spel genom sina koranbränningar, bland annat att han skulle agera i någon utländsk säkerhetstjänsts intressen.

Men i en intervju med den arabisktalande kristna tv-profilen Rachid Hammami uppger Salwan Momika att han inte går i något lands ledband, något som återberättats av Bulletin.

Sveriges regering verkar nu också agera för att kunna få stopp på de provocerande koranbränningarna som utförts den senaste tiden. På en pressträff i fredag meddelade regeringen att de tänker tillsätta en utredning som ska se över ordningslagen så att man ska kunna neka tillstånd för koranbränningar med hänvisning till rikets säkerhet.

---

Fakta: Koranbränningarna

  • Den senaste tidens koranbränningar har satt Sverige i gungning.
  • Terrornivån har höjts och regeringen har aviserat att se över ordningslagen.
  • Samtidigt pågår en debatt om yttrandefrihetens gränser.

---

Fler artiklar för dig