Utrikes

”Vi vädjar på våra bara knän till koranbrännare”

Svenska kyrkoledare uttrycker sorg och bestörtning efter attackerna mot kristna kyrkor och hem i staden Jaranwala

Den katolske kardinalen Anders Arborelius vädjar till personer som vill bränna koraner om att inte riskera ”att de kristna ska utsättas för mer våld och övergrepp”. Pingströrelsens ledare Daniel Alm vill se ”ett engagemang i förbön men också opinion” efter att en muslimsk mobb attackerat kyrkor och kristna familjers hem i Pakistan.

Pakistansk polis har gripit 129 personer efter att mobben på onsdagen angrep kyrkor och bostäder i ett kristet område i staden Jaranwala, rapporterar TT. Stadens kristna invånarna tvingades fly och inga personer skadades, uppger nyhetsbyrån.

Som Dagen rapporterat angreps fler än 20 kyrkor i attackerna. De vandaliserade kyrkorna hör till bland annat katolska, presbyterianska och pentekostala samfund.

Attackerna ska ha föregåtts av anklagelser om att lokala kristna ska ha skändat Koranen. Nyhetsbyrån AP rapporterar att polisen har gripit två kristna bröder, misstänkta för hädelsebrott. Polisen uppger att den har hittat utrivna koransidor, på vilka nedsättande kommenterar i röd färg funnits. På ett papper i anslutning till de utrivna koransidorna ska de anklagade brödernas namn, adresser och ID-nummer ha hittats, enligt polischefen Usman Anwar.

Tände eld på bostäder

Mobben angrep också ett 20-tal bostäder genom att tända eld på dem. Vittnen uppger att personer i mobben hällde bensin på hemmen för att tända eld på dem, rapporterar TT.

Pakistans tillförordnade premiärminister Anwar ul-Haq Kakar har fördömt attackerna och uttalat att gärningsmännen nu måste gripas och bli ställda inför rätta. Imamer försökte också lugna ner situationen, uppger nyhetsbyrån.

Kyrkornas världsråds ordförande Jerry Pillay fördömer i ett uttalande attackerna och uppmanar pakistanska myndigheter att ”agera skyndsamt och konsekvent för att förhindra ytterligare sådana våldsamma attacker och kränkningar av kristnas mänskliga rättigheter i Punjab-provinsen eller någon annanstans i Pakistan”.

”Nu behövs ett engagemang”

Här hemma i Sverige väcker angreppen mot kristna kyrkor och hem i Pakistan starka reaktioner bland kristna samfundsledare.

”Jag reagerar med bestörtning, den pakistanska kyrkan är oerhört utsatt och en del av den svåra förföljelsen som pågår mot kristna i dag. Nu behövs ett engagemang i förbön men också opinion. Religionsfriheten behöver värnas”, skriver Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, till Dagen.

Pingstledaren Daniel Alm.

”Kan bara vädja på våra bara knän”

Kardinal Anders Arborelius, biskop i Katolska kyrkan i Sverige, berättar att han känner staden Lahores katolske ärkebiskop, ”som alltid har arbetat för att skapa goda relationer med den muslimska majoriteten i landet”. Arborelius uttrycker ”sorg och fasa” över det som hänt i Jaranwala, och konstaterar att den redan tidigare svåra situationen för landets kristna nu har förvärrats ytterligare.

”Koranbränningarna i Sverige tycks ha bidragit till att mobben gett sig på de kristna i Pakistan. Så vi kan bara vädja på våra bara knän till dem som vill fortsätta att bränna koraner i Sverige: Riskera inte att de kristna ska utsättas för mer våld och övergrepp!” skriver Anders Arborelius till Dagen.

Biskop Anders Arborelius. I egenskap av kardinal är svensken Anders Arborelius en av kyrkans viktigaste män.

”Inte möta hat med hat”

Svenska alliansmissionens missionsledare Ulf Häggkvist uppger att han med ”bestörtning och sorg [...] tagit del av nyheterna om dessa tragiska händelser”. Han menar att det är viktigt att ”vi i dessa dagar av stigande hat, spänningar och konflikter ber och verkar för kärlek, fred och försoning”.

Han vädjar ”till alla” om att ”inte möta hat med hat, att avstå från att bränna och förbanna och i stället verka för kärlek, respekt och värme”.

Ulf Häggkvist.

”Lider med mina kristna systrar och bröder”

Svenska kyrkan ärkebiskop Martin Modéus har på X, tidigare Twitter, formulerat en bön som inleds med: ”Gud, vi ber för våra bröder och systrar i Pakistan.”

I en kommentar till Dagen skriver han: ”Det är med djup sorg jag ser hur våld och övergrepp drabbar kristna i Pakistan. Jag lider med mina kristna systrar och bröder som lever i denna fasansfulla situation. Aktioner som dessa ökar polariseringen och motverkar arbetet för ömsesidig respekt för varandra.”

Ärkebiskopen uppger också att Svenska kyrkan har kontinuerlig kontakt med sin samarbetskyrka i Pakistan.

Ärkebiskop Martin Modéus

”Sörjer att människor bränner Koranen i Sverige”

Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Linalie Newman skriver i en kommentar att ”vi som värnar religionsfrihet för alla sörjer att människor bränner Koranen i Sverige och att det i sin tur får dessa fruktansvärda konsekvenser i Pakistan”. Hon menar att det nu är ”tid att besinna sig och möta varandra över religionsgränserna med respekt och frid så att vi inte får ytterligare upptrappningar”.

Linalie Newman, missionsdirektor EFK

”Behövs tolerans och dialog”

Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson skriver till Dagen att händelserna i Pakistan ”visar med all tydlighet att det behövs tolerans och dialog mellan olika religioner”. Att bränna heliga skrifter, oavsett om det gäller Koranen eller Bibeln ”är inte en väg framåt för någon och det är oroväckande om det som händer i Sverige just nu bidrar till en eskalering av religiösa konflikter som drabbar oskyldiga människor världen över”, skriver Lasse Svensson.

Han nämner också att Equmeniakyrkans kontakter i Pakistan uppger att muslimska aktörer i landet tydligt har uttryckt stöd för de drabbade kyrkorna. ”Ett stöd som vi är tacksamma för”, skriver Lasse Svensson.

Lasse Svensson, kyrkoledare för Equmeniakyrkan.
Fler artiklar för dig