Nyheter

Akut ekonomisk kris för Visjon Norge - förlust på 12 miljoner norska kronor

Sparprogram väntar efter stort minusresultat under 2022

Den kristna tv-kanalen Visjon Norge gjorde en förlust på närmare 12 miljoner norska kronor i fjol. Nu har ett stor sparpaket lanserats för att rädda tv-kanalens framtid.

Årsredovisningen för 2022 är ingen munter läsning. För femte året i rad gjorde Visjon Norge ett minusresultat – och under det gångna året halverades det egna kapitalet från 24 till 12 miljoner norska kronor. Under samma period ökade skulden med närmare 7 miljoner norska kronor samtidigt som rörelsekapitalet minskade från närmare 10 till 5,7 miljoner norska kronor. Årsredovisningen, som presenterades tidigare i veckan, visar också att sälj- och driftsintäkterna sjunk med nästan 3 miljoner kronor under 2022.

Styrelsen för den kristna tv-kanalen konstaterar att situationen är allvarlig.

”Per den 31 december 2022 uppgår kortfristiga skulder till 28 664 358 NOK och omsättningstillgångar till 5 689 304 NOK, vilket indikerar att bolaget inte kan täcka sina kortfristiga åtaganden löpande”, står det i årsredovisningen.

För att lösa den akuta krisen beskrivs ett omfattande åtgärdsprogram.

”Styrelsen har genomfört följande åtgärder under juli 2023; uppsägningar av anställda, större kostnadsbesparingar och upplåning, som täcker en del av den kortfristiga skulden. Mot denna bakgrund anser styrelsen att förutsättningen för fortsatt drift kan läggas till grund.”

Bidrag från båtförsäljning

Visjon Norges styrelseordförande Jan Hanvold drabbades tidigare i somras av en hjärtinfarkt och är fortfarande sjukskriven. Men när han i juni berättade om tv-kanalens ekonomiska problem förklarade han att han tänkte sälja sin båt och skänka pengarna till kanalen.

Dessutom uppmuntrade han Visjon Norges tittare att hjälpa till.

Jan Hanvold.

– Om någon av våra samarbetspartners eller tittare hade möjlighet att låna oss en eller två miljoner kronor eller något sådant, för en bra ränta förstås, sa Jan Hanvold i programmet ”Studio Direkte” och tillade att han var villig att lämna byggnaden i Mjøndalen, några mil utanför Oslo, där Visjon Norges tv-produktion sker som pant.

Många äldre gåvogivare

Den kristna tv-kanalens ekonomichef Lewi Hansen säger i en kommentar till Vårt Land att 2022 var ett krävande år. Han konstaterar samtidigt att det är likadant för alla som sänder kristen tv. Ett stort problem för Visjon Norge är att många av kanalens gåvogivare är äldre och enbart under 2022 avled 500 av dessa.

Visjon Norge, där även Vision Sverige ingår, har fem norska dotterbolag, däribland ett högfjällshotell. Men nu skriver styrelsen i årsredovisningen att de arbetar med att sälja av delar av tv-kanalens tillgångar för att renodla tv-produktionen.

Eget avdelningskonto

När det gäller Vision Sverige så säger kanalchefen Gawdat Mtrious i en kommentar till Dagen att verksamheten går bra och att de ekonomiska målen har uppfyllts.

– Där ser vi en stark tillväxt av både tittare och ekonomi.

På Vision Sveriges webbplats finns ett Swishnummer som tittare kan använda om de vill stötta kanalen ekonomiskt. Bekräftelsen på eventuella Swishbetalningar visar samtidigt att pengarna går till Visjon Norge. Men enligt Gawdat Mtrious är detta inte något som gåvogivarna behöver oroa sig för.

– Vision Sverige startades av Visjon Norge med en vision att föra Jesus till hela Sverige, och är i dag en dotterkanal till Visjon Norge. Alla gåvor till Visjon Sverige har ett eget avdelningskonto och går oavkortat till den svenska dotterkanalen. Målsättningen har hela tiden varit att Vision Sverige ska bli helt självgående, ”för svenskar, till svenskar och av svenskar”.

---

Fakta: Visjon Norge

  • Lanserades 2003 som den första skandinaviska kristna tv-kanalen med dygnet runt-sändningar.
  • 2010 startades ett dotterbolag, Vision Norden, som började sända program på svenska från en studio i Floda utanför Göteborg.
  • Sedan 2015 sänder Vision Sverige kristna program dygnet runt. Det är en dotterkanal till Visjon Norge.
  • 2020 gästades Visjon Norge av predikanten Dionny Baez. I programmet vädjade han till tittarna att skänka pengar vilket han lovade skulle innebära att gåvogivarnas barn skyddades mot coronaviruset. Uppmaningen resulterade i hård kritik och flera kristna organisationer och församlingar, bland annat Livets ord i Uppsala, valde att bryta sitt samarbete med Visjon Norge.

---

Fler artiklar för dig