Nyheter

Hillsongs grundare frias i domstol

Slipper straff för att inte ha rapporterat om de sexuella övergrepp som hans pappa begick.

Hillsongs grundare Brian Houston frikänns från anklagelserna om att ha försökt dölja de sexuella övergrepp som hans pappa begick på 1970-talet.
– Om jag inte var Brian Houston från Hillsong så skulle det aldrig ha blivit något åtal, sa han efteråt.

Enligt domare Gareth Christofi hade Brian Houston en ”rimlig ursäkt” för att inte informera myndigheterna om pappans övergrepp när han fick kännedom om dem 1999. Anledningen var – enligt Gareth Christofi – att det aktuella brottsoffret hade bett Brian Houston att avstå från att kontakta polisen.

Åklagarsidan i det uppmärksammade målet i Sydney hävdade under rättegången i december i fjol något helt annat – nämligen att skälet till att Brian Houston inte vände sig till polisen var att han ville skydda Hillsongs rykte. Detta tillbakavisades av Brian Houston som också betonade att han berörde pappans övergrepp i flera offentliga predikningar i början av 2000-talet.

Och när domen kom på torsdagen ställde sig domare Gareth Christofi alltså på Hillsonggrundarens sida. Att nämna övergreppen i predikningar är enligt Gareth Christofi ”raka motsatsen” till en mörkläggning.

Lättad efter den friande domen

Brian Houston var på plats när domen offentliggjordes och efteråt konstaterade han att han kände sig lättad över att sanningen hade kommit fram. Han påstod samtidigt att åtalet byggde på agg mot honom och Hillsong.

– Som jag ser på saken var det här en riktad attack. Om jag inte var Brian Houston från Hillsong så skulle det aldrig ha blivit något åtal, sa han enligt The Guardian.

Brian Houstons pappa, Frank Houston, avled 2004 och åtalades aldrig för sina brott. Men när Brian Houston mötte pressen utanför domstolsbyggnaden i Sydney slog han fast att hans pappa var ”en seriepedofil” som orsakade enorma skador för de barn som han förgrep sig på.

”Jag begick inte det här brottet”

Brian Houston riktade sig också direkt till den man som under rättegången i fjol vittnade om de övergrepp som han utsattes för av Frank Houston i sin barndom. Hillsonggrundaren konstaterade att många människors liv har skadats på ett tragiskt sätt av övergreppen.

– Och för det kommer jag alltid att vara ledsen. Men jag är inte min pappa. Jag begick inte det här brottet, sa han.

---

Fakta: Brian Houston

  • Föddes i Auckland, Nya Zeeland, den 17 februari 1954. Han föräldrar var då frälsningssoldater, men när Brian Houston var tre år gammal blev föräldrarna pingstvänner.
  • Efter skolgången gick han på bibelskola i tre år.
  • 1977 gifte han sig med Bobbie och året efter flyttade paret till Sydney där Brian fick anställning i en kyrka som leddes av hans pappa.
  • 1983 grundade Brian Houston en ny kyrka som kom att bli Hillsong.
  • 2021 utfärdades en arresteringsorder gällande Brian Houston. Han anklagades för att ha mörklagts de sexuella övergrepp mot barn som hans pappa begick på 1970-talet. Som en konsekvens lämnade han styrelsen för Hillsong.
  • I mars 2022 avgick han som internationell ledare för Hillsong. Kort dessförinnan hade det framkommit uppgifter om att han hade brutit mot uppförandekoden för pastorer.
  • Tidigare i år dömdes han Brian Houston i USA för att ha kört bil rattonykter.

---

Fler artiklar för dig