Nyheter

Göteborg rustar för världens metodister

Equmeniakyrkans Lasse Svensson ser fram emot den historiska händelsen

Vid den här tiden nästa år kommer Göteborg att fyllas av internationella kyrkoledare. Då sammanstrålar nämligen världens metodister i staden för Metodistiska världsrådets kongress.
– Jag tror inte riktigt att vi förstår hur stort det är, säger Lasse Svensson till Dagen.

Metodistiska världsrådet (WMC) arrangerar sin världskongress vart femte år. Enligt den ursprungliga planen skulle Göteborg ha stått värd för evenemanget redan 2021, men på grund av coronapandemin blev det uppskjutet först till 2022 och sedan till 2024.

– Det har känts tröttsamt att flytta fram kongressen, medger Lasse Svensson.

Equmeniakyrkans kyrkoledare berättar att han ibland till och med har funderat på om kongressen någonsin skulle bli av.

– Att vi nu är här känns därför jätteroligt, säger han.

Vittnesbörd i splittrande tider

Enligt planen ska omkring 1 500 metodister delta i världskongressen på Svenska mässan. Där kommer de bland annat diskutera migration och vilken roll kyrkorna kan spela i dagens samhälle, betydelsen av pilgrimsliv samt hur kyrkorna kan vara salt och ljus i världen.

– Däremot kommer det i princip inte fattas några beslut, förklarar Lasse Svensson.

Hur kommer det sig att kongressen hamnade i Sverige?

– Av flera skäl. Den har aldrig arrangerats i den här delen av världen tidigare. Vi har också kunnat presentera en bra helhetslösning här i Göteborg. Dessutom finns det ett internationellt intresse för Equmeniakyrkan. Det sägs att vi är det enda samfundet i världen som är medlem i både Baptist World Alliance och World Methodist Council och i dessa splittrande tider ses det som ett intressant vittnesbörd.

Kommer att presentera Equmeniakyrkan

Dagen har vid upprepade tillfällen på senare år skrivit om slitningar relaterade till hbtq-frågor inom United Methodist Church (UMC). Förra året kulminerade konflikten inom världens största metodistsamfund med att en grupp kyrkor med mer konservativ inriktning bildade ett eget samfund.

Hur blir det med hbtq-frågorna, kommer de att diskuteras i Göteborg?

– De finns inte på dagordningen. Däremot kommer vi som värdar för arrangemanget att presentera oss som samfund och då kan det bli så att vi berättar om hur vi jobbar med frågorna, att det är upp till de enskilda församlingarna att bestämma om de vill erbjuda vigsel för samkönade par.

Styrgrupp i Göteborg

I femårsperioderna mellan världskongresserna är det Metodistiska världsrådets styrgrupp som leder arbetet inom organisationen. Styrgruppen består av drygt 20 personer och med ett år kvar till världskongressen befinner sig styrgruppen för tillfället i Göteborg.

Lasse Svensson förklarar att styrgruppen ska avhandla en rad olika frågor på sitt årliga sammanträde. Men besöket i Göteborg handlar även om att bekanta sig med staden och lokalerna inför nästa års begivenhet.

– Att styrgruppen befinner sig här nu gör att allt känns mer verkligt, säger han.

---

Fakta: Metodistiska världsrådet

  • Paraplyorganisationen, som bildades 1881, består av ett 80-tal medlemssamfund i närmare 140 länder. Uppskattningsvis 80 miljoner människor är medlemmar i dessa samfund.
  • Equmeniakyrkan är ett av medlemssamfunden.
  • Metodistiska världsrådets världskongress arrangeras vart femte år (senast i Houston, Texas, 2016).
  • Världskongressen i Göteborg äger rum 13–18 augusti 2024. Equmeniakyrkan är tillsammans med metodistkyrkorna i Danmark och Norge värd för arrangemanget.

---

Fler artiklar för dig