Nyheter

Efter påstådd koranbränning - över 20 kyrkor attackerade i Pakistan

Kristna minoriteten attackerad av folkmassa efter anklagelser om koranbränning

Anklagelser om hädelse och en koranbränning låg bakom när hundratals unga män attackerade och brände kyrkor i östra Pakistan. Pastor Barnabas Younas har nära släktingar i den kristna minoriteten som tvingades fly från sina hem, och som ännu inte har kunnat återvända.
– Panik och fruktan finns nu här, säger Barnabas Younas till Dagen.

Polisstyrkor och även militären fick sättas in för att få stopp på upploppen under onsdagen mot de kristna i Jaranwala, en stad med cirka 150 000 invånare i provinsen Punjab i Pakistan. Exakt hur många kyrkor och kristna familjers hem som har bränts och plundrats är osäkert, men en lista som Barnabas Younas, pastor i huvudstaden Islamabad, har visar namnen på 21 kyrkor i staden. De är anslutna till flera olika samfund: katolska, presbyterianska, Frälsningsarmén, pingstkyrkor och så vidare.

Folkmassan gick in i kyrkorna med påkar, batonger och stenar i händerna. Filmklipp som sprids i sociala medier visar hur unga män river ner korset på en kyrkas tak, bär ut stolar, slår sönder inredning och fönster samt sätter kyrkbyggnader i brand.

Bakgrunden till att det hela startade var enligt tidningsuppgifter anklagelser mot en kristen familj i staden som påstods ha bränt en koran, och därmed ska ha hädat mot islam, något som är förbjudet enligt lag i Pakistan och belagt med dödsstraff som yttersta åtgärd.


Känner anklagade mannen

Muslimska ledare i moskén uppges, enligt The Guardian, ha hetsat sina efterföljare att agera.

Barnabas Younas, som är från det aktuella området, även om han numera bor i huvudstaden, känner den utpekade mannen och tror inte en sekund att han skulle ha tänt eld på muslimernas heliga skrift. Han är en ”pånyttfödd kristen” och inte den typen av människa som skulle göra något sådant, säger pastor Younas på telefon till Dagen.

Pastorn har kontakt med bland annat den svenska Pakistanmissionären Josef Sjöberg.

Porträtt.

Flytt från kristna områden

Den kristna minoriteten i Pakistan motsvarar cirka två procent av befolkningen. De kristna bor samlade i vissa stadsdelar, eller slutna områden, och det är där attackerna nu har skett. Också kristna familjers hus blev angripna av mobben efter att kyrkorna blivit förstörda.

– Mina släktingar har lämnat allt och flytt med sina barn till andra städer runt omkring. Några på min mammas sida åkte till släktingar i Lahore för att få skydd. Fortfarande är många av dem rädda, och vet inte vad som ska hända nu.

– Våra barn frågar: Är vi främlingar här? Vart ska vi ta vägen? Vi är osäkra i våra egna hus, säger Barnabas Younas, som inom kort tänker ta sig till Jaranwala för att möta släktingar, vänner och kristna ledare på plats, och som så länge har täta telefonkontakter.

Ett 100-tal arresterade

Polisen har efteråt arresterat ett 100-tal angripare, enligt tidningsuppgifter. Tf premiärminister Anwar ul-Haq Kakar har fördömt attackerna och uttalat att gärningsmännen nu måste gripas och bli ställda inför rätta. Men pastor Younas och de kristna tycker inte att myndigheterna agerar tillräckligt.

Han kopplar också i samtal med Dagen upploppen och anklagelserna om hädelse till de svenska koranbränningarna. En förbjuden och terrorstämplad sunnimuslimsk rörelse i Pakistan uttalade nyligen att man skulle hämnas på de kristna i Pakistan med hänvisning till vad som sker i Sverige.

Vädjar till myndigheterna

På torsdagskvällen ska kristna pastorer och präster i Islamabad framträda vid den nationella pressklubben i huvudstaden för att skapa uppmärksamhet kring vad som hänt i östra delen av landet, uppger Barnabas Younas.

– Vi vill höja våra röster och vädja till de nationella myndigheterna att skydda våra barn och vårt folk, säger han.

Barnabas Younas uppmanar också kristna i andra delar av världen att göra känt vad som händer den kristna minoriteten i Pakistan, och därmed sätta press på landet, liksom att ta med Pakistans kristna i sina böner till Gud.

Fler artiklar för dig