Nyheter

Utvisning av konvertit stoppas efter FN-kritik

Nu måste Migrationsverket pröva mannens fall på nytt • Juristen Rebecca Ahlstrand: En enorm glädje.

Den afghanske mannen konverterade till kristendomen i Sverige. Nu meddelar FN:s kommitté mot tortyr att Sveriges planerade utvisning av honom till Afghanistan skulle stå i strid med förbudet mot tortyr. I praktiken innebär det att hans utvisning stoppas – i alla fall tillfälligt.

– Det är en enorm glädje att motta det här beslutet, säger Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska människorättsadvokaterna, som företräder mannen i hans asylärende.

För tre år sedan vände hon sig till FN:s kommitté mot tortyr för att överklaga de svenska myndigheternas beslut att avslå den afghanske konvertitens asylansökan. Nu har FN-organets beslut kommit: En utvisning av mannen från Sverige till Afghanistan skulle utgöra en kränkning av FN:s tortyrkonvention – i alla fall fram till dess att svenska myndigheter gjort en ny bedömning av hans fall.

– Kommittén lyfter bland annat de svenska myndigheterna inte har gjort en sammanvägd bedömning av de olika riskfaktorer som sammantaget talar för att han kan komma att utsättas för tortyr i Afghanistan, säger Rebecca Ahlstrand.

Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska människorättsadvokterna.

Hon menar att Migrationsverket och migrationsdomstolarna återkommande bedömer de riskfaktorer och skyddsgrunder som åberopas i asylprocesser var för sig – i stället för att också bedöma dem sammantaget. Hon ser det därför som positivt att FN:s kommitté mot tortyr ger Sverige bakläxa på just den punkten.

– Vi har haft många konvertitfall där vi anser att myndigheterna inte har gjort en helhetsbedömning, fastän de menar att de visst har gjort det.

”Extremt ovanligt”

I sitt beslut menar FN-kommittén också att svenska myndigheter brustit i att beakta risken för att den asylsökande mannen kan tillskrivas en konversion till kristendomen om han utvisas – alltså att andra personer i Afghanistan uppfattar honom som kristen, alldeles oavsett hur trovärdig hans egen konversion är.

– Vår erfarenhet är att det är extremt ovanligt att svenska myndigheter kommer fram till att man kan tillskrivas en konversion. Här behövs helt klart en högre grad av rättssäkerhet när det gäller just konvertiter, säger Rebecca Ahlstrand.

Måste prövas på nytt

För den afghanska konvertit vars fall FN:s kommitté mot tortyr nu tagit upp innebär beslutet alltså att hans ärende nu måste prövas på nytt av Migrationsverket. Fram till dess att ett lagakraftvunnet nytt beslut kommit får han inte utvisas.

– Med det här beslutet i ryggen kan bedömer jag att chansen är hög att vi den här gången vinner framgång i hans fall, säger Rebecca Ahlstrand.

Fler artiklar för dig