Nyheter

Anställd i kyrkan åtalas - tankade bilen med kyrkans kort

Polisutredning i Karlskrona fortsätter – kan leda till ännu fler åtal

En tidigare anställd vid Svenska kyrkan i Karlskrona använde kyrkans bensinkort och tankade för närmare 15 000 kronor. Nu har han åtalats för så kallat behörighetsmissbruk.

Det var i samband med att mannen avslutade sin anställningen förra våren som misstankarna mot honom uppstod. En intern utredning påbörjades och snart visade det sig att allt inte stod rätt till. I april gick så ledningsgruppen i Karlskrona-Aspö pastorat till polisen som övertog ärendet. Och nu har alltså åtal väckts.

Enligt SVT Blekinge handlar det om felaktiga tankningar för närmare 15 000 kronor. På övervakningsbilder från en bensinstation syns hur mannen tankar såväl sin bil som dunkar och betalar med kyrkans betalkort.

I förhör har mannen erkänt att det är han som syns på bilderna. Däremot har han inte gett någon förklaring till sitt agerande.

Riskerar fler åtal

Med hänvisning till förundersökningen uppger SVT Blekinge att mannen, som nu riskerar böter eller fängelse, helt saknar tillgångar – och samtidigt har privata skulder på närmare 700 000 kronor.

Men situationen för mannen kan komma att bli ännu värre framöver. Han riskerar nämligen att åtalas för fler brott.

Som Dagen tidigare har skrivit misstänks mannen för att ha köpt en mängd olika varor, utöver drivmedlet, för kyrkans pengar. Däribland finns kläder, datortillbehör, telefoner, redskap och verktyg till ett värde av mer än en miljon kronor.

Det svek som vi som före detta arbetskamrater (...) upplever är den stora biten att bära.

—  Gabriel Norrgård, kyrkoherde

Enligt SVT Blekinge har åklagaren Anna Johansson Toresten valt att i nuläget inte väcka åtal för dessa inköp. Ärendet har i ställets skickats tillbaka till polisen för vidare utredning.

– Det är klart att det är bedrövligt att det begås oegentligheter, men det svek som vi som före detta arbetskamrater och till och med vänner till personen upplever är den stora biten att bära, sa Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat, till Dagen i december i fjol.

---

Fakta: Behörighetsmissbruk

  • En person som inte redan gjort sig skyldig till något av brotten förskingring, undandräkt, grov förskingring, olovligt förfogande, trolöshet mot huvudman eller grov trolöshet mot huvudman kan dömas för behörighetsmissbruk. En fällande dom kan leda till böter eller fängelse i högst två år.

---

Fler artiklar för dig