Nyheter

Ny sträng hädelselag hotar kristna i Pakistan

Kristna hotade under söndagen

Den som förolämpar islams profet Muhammeds familj eller anhöriga riskerar fängelse i mellan tio år och livstid, enligt en ny lag som just antagits i Pakistan. Både kristna och andra minoriteter hotas – och landets egen människorättsminister har vädjat om att lagen inte ska antas.

Minst tio års fängelse och upp till livstid väntar den som förolämpar islams profet Muhammeds fruar, familjemedlemmar och övriga anhöriga, enligt den nya lagen som just antagits av senaten i Pakistan. Sådana förolämpningar har varit straffbara även tidigare, men då med bara tre års fängelse i straffskalan.

Flera företrädare för olika minoriteter i landet varnar för att lagen kan användas godtyckligt för att förfölja anhängare av andra religioner, och till och med landets människorättsminister Riaz Hussain Pirzada vädjade tidigare i år till premiärminister Shehbaz Sharif om att lagförslaget skulle dras tillbaka och skrivas om.

Godtycke

Likson Pakistans övriga hädelselagar mot islam är även den nya lagen illa definierad och ställer låga krav på bevisning, varnar den kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW). Förutom att lagarna används mot andra religioner, används de också mellan människor som till exempel vill hämnas på varandra eller som slagträ i olika tvister, enligt CSW. Det finns “överväldigande bevis” för hur redan dagens hädelselagar resulterat i mord och våldsamma upplopp baserade på falska anklagelser, säger CSW:s grundare Mervyn Thomas i ett uttalande.

– Att göra hädelselagarna ännu striktare kan komma att piska upp stämningen ytterligare, och är motsatsen till vad som skulle behövas, säger han.

Upplopp mot kristna

Redan på söndagen fick gudstjänsterna avbrytas i förtid och polis tillkallas för att skydda den kristna majoriteten i stadsdelen Maryam Town i Saghoda i pakistanska Punjab, sedan hundratals uppretade muslimer blockerat trafiken och eldat bildäck efter att en person uppgett sig ha hittat en handskriven papperslapp med karikatyrer av och förolämpningar mot profeten Muhammad och hans yngsta fru Aïsha, rapporterar den katolska nyhetstjänsten UCA News. På lappen ska det också ha uttalats stöd för koranbränningarna i Sverige. Polisen har inlett en förundersökning om hädelse, och hälften av de 4 000 kristna i området har flytt av rädsla för förföljelser, uppger den katolske advokaten Sanwar Balm för nyhetstjänsten.

Fler artiklar för dig