Nyheter

Kyrkornas världsråd rasar mot Putins svälttaktik

Samtidigt vill kyrkorna hålla dörren öppen till den rysk-ortodoxa kyrkan

24 miljoner människor lider av eller riskerar svält. Det skriver Kyrkornas världsråd då de vänder sig till Rysslands diktator Vladimir Putin med krav på att avbryta blockaden av ukrainska spannmål för att minska hungern i världen.

Rysslands aggressiva krigföring i Ukraina fortsätter och förutom de återkommande bombningarna riktat mot civila inne i Ukraina pågår även ett annat cyniskt spel. Det handlar nämligen om mat, då Ukraina är en viktig exportör av flera spannmålsprodukter.

Trots krig har det här tidigare kunnat lösas via en uppgörelse. Efter internationell medling har Ukraina fått möjlighet att skeppa ut grödor via Svarta havet, något som var helt oproblematiskt innan kriget. Men Ryssland har sedan en tid tillbaka satt stopp för spannmålsavtalet och har i stället inlett en blockad av ukrainska produkter, med risk för matbrist och skenande priser i framför allt Asien och Afrika.

Eftersom Ukrainas spannmål även köps upp och blir till nödhjälpsmat distribuerat av FN-organet World Food Programme innebär Rysslands agerande att hjälp till de mest utsatta riskerar att inte når fram.

Kyrkorna reagerar

Det här är något som Kyrkornas världsråd nu reagerar skarpt på. I ett uttalande vädjar generalsekreterare Jerry Pillay till Ryssland att avbryta blockaden för att på så sätt avvärja såväl svältrisk som en försämrad världsekonomi kopplad till ökade matpriser.

”I dag då 247 miljoner människor riskerar matosäkerhet och 24 miljoner människor antingen lider av eller är på väg in i svält så är Rysslands tillbakadragande från spannmålsavtalet en katastrof för global matförsörjning”, skriver Jerry Pillay i sitt uttalande.

Jerry Pillay, generalsekreterare för Kyrkornas världsråd, tror på dialog mellan de ortodoxa kyrkorna i Ryssland och Ukraina.

Berör många kristna

Många av kyrkorna som är med i Kyrkornas världsråd finns i fattiga länder som direkt berörs av Rysslands agerande, där hunger och svält alltså används som ett påtryckningsmedel mot omvärlden i det pågående kriget. Parallellt med att Ryssland har upphävt spannmålsavtalet och gjort det svårare för Ukraina att exportera sin mat har Vladimir Putin bjudit in afrikanska ledare till S:t Petersburg och erbjudit dem att köpa ryska produkter i stället. Ett cyniskt spel som kritiserats hårt.

Det är utifrån denna bakgrund som Kyrkornas världsråd försöker göra sin röst hörd. Den globala ekumeniska organisationen är en aktör som i sitt arbete ständigt uppmanar till fred och försoning, ett budskap de också riktat till Ryssland det senaste året. Samtidigt har världsrådet dragit på sig viss kritik för att de låter den rysk-ortodoxa kyrkan vara kvar i den ekumeniska gemenskapen, trots att kyrkan slutit upp bakom Putin och välsignat kriget.

Söker dialog

Motivet till att Kyrkornas världsråd inte vill bryta med den rysk-ortodoxa kyrkan är att de trots omständigheterna vill kunna fortsätta att ha en dialog och möjlighet att påverka. Generalsekreterare Jerry Pillay har tidigare i år därför kunnat möta patriark Kirill på tu man hand i Moskva, bland annat för att kunna diskutera det pågående kriget.

Ett liknande förhållningssätt har Sveriges kristna råd (SKR) som valt att låta den rysk-ortodoxa kyrkan vara kvar i den svenska ekumeniska gemenskapen, trots kritik utifrån.

---

Fakta: Kyrkornas världsråd

  • Kyrkornas världsråd är ett ekumeniskt organ som samlar 352 kyrkor i hela världen.
  • Främst är det lutherska, ortodoxa, anglikanska och andra protestantiska samfund som är med, men inte den Katolska kyrkan eller de pingstkarismatiska rörelserna.
  • Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan är de två samfund från Sverige som är medlemmar i Kyrkornas världsråd.

---

Fler artiklar för dig