Nyheter

Unga scouter lärde av äldre på sitt första stora läger

Regionläger med Equmeniakyrkans scouter samlade 1 300 scouter

Cirka 1 300 scouter från Equmeniakyrkans kårer i Region Öst har varit samlade till scoutlägret Portal23 på Ralingsåsgården i Aneby.
– Det handlar inte enbart om att vara en god kamrat, att var och en får växa i sin kristna tro är fantastiskt, säger Linda Gustafsson, ledare på lägret.

På lägret, som arrangerades av Equmeniakyrkans Region Öst, deltog scouter från 8 års ålder upp till högstadieåldern. En av ledarna var Linda Gustafsson från Equmeniakyrkan i Hovslätt.

– Jag hade hand om den yngsta gruppen på lägret som kallas spårarna. Det var deras allra första stora läger och de tyckte det var spännande, berättar Linda Gustafsson.

Scoutlägret Portal23 på Ralingsåsgården i Aneby.

Scouterna fick bland annat vara med och lära sig hur man reser tält, lagar mat över öppen eld och hur man samarbetar med andra. Deltagarna på lägret var uppdelade i patruller.

– De olika scoutkårerna hade ansvar för olika projekt under lägret. Vår kår hade projektet ”Kniven”, där fick scouterna lära sig att slipa kniv på en slipsten, samt tälja.

– Alla scouter fick också lära sig hur man lagar mat. På ett scoutläger serveras inte maten, utan deltagarna lagar den tillsammans.

Andra populära aktiviteter var olika typer av samarbetsövningar, pyssel, kasta yxa och backklättring. Och de äldsta scouterna fick åka höghöjdsbana.

Linda Gustafsson.

På varje morgonsamling lyftes ett bibelord fram och i smågrupper blev det samtal om vad de betyder. På kvällssamlingarna, eller lägerbålen, återknöt man till de aktuella bibelorden.

– Varje kväll hade vi en frivillig gudstjänst i kyrkan på Ralingsåsgården. Vi sjöng lovsånger och det fanns bönestationer att gå till. Gudstjänsterna hölls inomhus, alla andra samlingar och aktiviteter hölls utomhus, berättar hon.

Regn och solsken

Vädret var en utmaning och skiftningarna tydliga. Vissa dagar regn och andra dagar solsken, vilket märktes på de foton som togs och som lades ut på sociala medier.

– Mitt i allt detta var glädjen över att få vara tillsammans påtaglig, säger Linda Gustafsson till Dagen.

Scoutlägret Portal23 på Ralingsåsgården i Aneby.

Har du varit med på något regionscoutläger tidigare?

– Jag har varit med på läger med några få scoutkårer, men aldrig med så här många deltagare. Det är fantastiskt att allt fungerade så bra. Från frukosten där vi åt havregrynsgröt till alla aktiviteter.

Känner du dig inspirerad?

– Ja, absolut. Att det fungerar att samlas så pass många med ett gemensamt intresse och att vi mitt i detta hade så roligt tillsammans är något jag verkligen tar med mig.

Scoutlägret Portal23 på Ralingsåsgården i Aneby.

– Och att få göra detta med det kristna budskapet och Gud i centrum känns stort, menar Linda Gustafsson och sammanfattar sina intryck med att betona betydelsen av Guds närvaro:

– Att det inte enbart handlar om att vara en god kamrat och att ta hand om varandra, utan att var och en samtidigt får växa i sin kristna tro är fantastiskt.

Scoutlägret Portal23 på Ralingsåsgården i Aneby.
Fler artiklar för dig