Nyheter

Stipendium för unga evangelister till prästen Benjamin Sandell

Ingemar Helmner: Vi behöver förkunnare i samma anda som Frank Mangs

Frank Mangs stipendium har i helgen delats ut igen efter många års uppehåll.
– Vi behöver uppmuntra unga evangelister som arbetar i Mangs anda, säger evangelisten Ingemar Helmner.

För ett år sedan var Ingemar Helmner en av talarna vid Mangsveckan. Den har hållits sedan 2001 med syfte att föra det arv vidare som evangelisten Frank Mangs lämnade efter sig.

– Då tog jag upp behovet av och ansvaret att uppmuntra unga människor med en kallelse att verka som evangelister i samma anda som Frank Mangs, berättar Ingemar Helmner för Dagen.

Som ett resultat av detta delades Frank Mangs stipendium ut vid årets Mangsvecka, som hållits i helgen på den gård i Närpes i Finland där Frank Mangs växte upp.

Stipendiet går till Benjamin Sandell, som också var en av huvudtalarna på Mangsveckan. Han är 37 år och präst i Luterska kyrkan. Han arbetar som studentpräst i Vasa och Jakobstad.

– Benjamin Sandell har en gåva att undervisa och fördjupa evangeliet med ett väckelsekristet budskap, säger Johan Eklöf, vice ordförande i Frank Mangs Center som delar ut stipendiet, till Dagen.

– Vi hoppas och ber att Benjamin Sandell också i fortsättningen ska få kraft att hjälpa unga människor till en levande tro på Jesus.

Den evangelistfond som startades för att föra Frank Mangs arv vidare till kommande generationer startades 1985, medan Frank Mangs fortfarande levde.

– Frank Mangs var bland annat ute och föreläste på Betelseminariet i Bromma, Teologiska seminariet på Lidingö och Örebro missionsskola, berättar Jan Erixon som var fondens ordförande i tio år.

Arkivbild från Maranatarörelsen.

Piensoho först

Efter Frank Mangs död 1994 instiftades ett stipendium som skulle gå till unga evangelister som arbetade i Mangs anda. Frank Mangs stipendium delades ut under några år i mitten på 1990-talet.

– Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, fick det första priset. Andra pristagare är Daniel Röjås och Carl-Olov Hultby, berättar Jan Erixon för Dagen

När pengarna i fonden tog slut efter några år lades stipendiet på is. Sedan dess har rätten att dela ut stipendiet överförts till Frank Mangs Center. Och ungefär tjugo år senare har alltså nästa stipendiat utsetts.

– Jag stöder detta till ett hundra procent. Evangelister behövs verkligen, understryker Jan Erixon, som är en av Svenska missionsförbundets legendariska riksevangelister.

”En sann ekumen”

Han har fyllt 83 år och är inte längre ute och håller väckelsekampanjer. Det gör däremot Ingemar Helmner som är 71 år och som i unga år lärde känna Frank Mangs när denne gigant var på ålderns höst.

– Mangs hade ett enormt förtroendekapital i hela kristenheten i Norden. En sann ekumen med en unik förmåga att nå fram till människor med sin förkunnelse om nåd och frälsning i Jesus, säger Helmner.

Tillsammans med Håkon Fagervik från Norge, Johan Candelin och Johan Eklöf, båda från Fin

land, har Ingemar Helmner suttit med i den arbetsgrupp som har utsett årets stipendiat.

Ingemar Helmner

Har det varit svårt att hitta kandidater?

– Nej, det har det inte varit. Det finns många unga förmågor som har en kallelse att tala evangeliet till människor som inte tror. Vi vill uppmuntra dom att ta nya steg, förklarar Ingemar Helmner.

Helmner är själv mentor för flera unga evangelister och känner hopp inför framtiden.

Men är inte väckelsemötet ute?

– Det har varit ett talesätt i fyrtio år, och det ligger kanske en hel del sanning i påståendet. Jag tror det handlar om att hitta olika sätt att nå fram till människor i olika tider.

Tältmöten i Hackvad

Han lyfter fram en baptistförsamling i Hackvad i Närke med ett 20-tal medlemmar som gör en två veckor lång satsning på en utåtriktad kampanj med tältmöten.

– Jag har själv talat i mötena där och vi börjar med att fika tillsammans. Sedan blir det sång och musik, därefter blir det påtår och sedan kommer predikan, berättar han med glädje i rösten.

Kommer Frank Mangs stipendium att delas ut vid fler tillfällen de närmaste åren?

– Det hoppas vi men inget är bestämt. Det beror på hur ekonomin ser ut. Vi har inga stora resurser. Vi hoppas att kunna fortsätta dela ut stipendiet, för det behövs i vår tid, säger Johan Eklöf.

Årets stipendiat fick ett diplom och 500 euro, cirka 5 000 kronor.

Frank Mangs levde mellan 1897 och 1994. Han blev 96 år. Han berörde hundratusentals människor i Norden och i USA med sitt budskap om tro och omvändelse.




Fler artiklar för dig