Nyheter

Politiker i USA vädjar för åtalade kristna finländare

“Ingen människa ska behöva utsättas för juridiska trakasserier”

Inför en omtalad hovrättsförhandling i Finland, där KD-politikern Päivi Räsänen och prästen Juhana Pohjola står åtalade för hets mot folkgrupp, uppmanar nu 16 republikanska kongressledamöter USA att agera.
”Det här fallet kommer att få världsomfattande konsekvenser”, skriver de i ett brev.

Päivi Räsänen och prästen Juhana Pohjola frikändes i Helsingfors tingsrätt våren 2021. Men domen överklagades av åklagarsidan och den 22 augusti är det dags för ny rättegång. Fallet har tidigare fått internationell uppmärksamhet och nu väljer alltså ett antal amerikanska politiker att uttrycka sin oro.

I brevet, som är adresserat till USA:s religionsfrihetsambassadör Rashad Hussain samt USA:s Finlandsambassadör Douglas Hickey, skriver kongressledamöterna att ambassadörerna behöver ta upp frågan med sina finska motparter. Rashad Hussain och Douglas Hickey uppmanas dessutom att offentligt uttrycka sitt stöd till Päivi Räsänen och Juhana Pohjola.

”Ingen amerikan, ingen finländare och ingen människa ska behöva utsättas för juridiska trakasserier enbart för att de lever ut sina religiösa övertygelser”, skriver kongressledamöterna.

”Öppet krig mot kristendomen”

När det gäller betydelsen av den stundande rättegången sparar kongressledamöterna inte heller på krutet. De beskriver processen i historiska termer och slår fast att den kommer bli ihågkommen antingen som ett slut på ”galenskapen” eller ”början på slutet när väst förklarar öppet krig mot kristendomen”.

De hävdar vidare att fallet kommer att få konsekvenser för många länder, inte bara Finland.

”Vi och många andra har i åratal varnat för att väst håller på att tas över av sekulära radikaler – styrda av öppen fientlighet och unken antagonism mot kristendomen – och att troende människor en dag skulle ställas inför rätta, enbart för att ha levt ut sin övertygelse. I Finland har den dagen kommit och en fällande dom kommer bara att påskynda införandet av den oordningen i våra rättegångssalar.”

---

Fakta: Åtalet mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola

  • Polisen i Finland började utreda KD-politikern Päivi Räsänen sommaren 2019 efter att hon, med hänvisning till Bibeln, hade ifrågasatt den finska evangelisk-lutherska kyrkans beslut att sponsra ett hbtq-arrangemang i Helsingfors.
  • Våren 2021 väckte riksåklagaren i Finland åtal mot Päivi Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp. Samtidigt åtalades också prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han publicerat en skrift av Päivi Räsänen på internet.
  • Den 25 januari 2022 inleddes rättegången i Helsingfors tingsrätt. Åklagaren yrkade på dagsböter för såväl Päivi Räsänen som Juhana Pohjola.
  • Den 30 mars frikändes både Päivi Räsänen och Juhana Pohjola på samtliga åtalspunkter. Därefter meddelade åklagarsidan att domen skulle överklagas och nu är det alltså dags för rättegång i Helsingfors hovrätt.
  • Fallet har även väckt engagemang utanför Finlands gränser. Bland annat har den internationella organisationen Alliance Defending Freedom, som arbetar för religionsfrihet, ställt sig på de åtalades sida. Detsamma har den amerikanska pastorn Andrew Brunson som tidigare har suttit fängslad i Turkiet.

---

Fler artiklar för dig