Nyheter

Metodister lämnar samfundet efter konflikter om hbtq-personer

Konflikt med United Methodist Church angående hbtq-personer orsak till splittringen

Splittringen inom den internationella Metodistkyrkan har nu även nått norra Europa. Med stor majoritet beslutade nyligen metodisterna i Estland att bilda ett självständigt samfund.

Efter omröstningen, där 97 procent av de estniska representanterna sa ja till att lämna United Methodist Church (UMC), uttrycker biskopen för Metodistkyrkan i Norden och Baltikum besvikelse.

– Personligen känner jag sorg i hjärtat efter utträdet – jag tycker att beslutet är onödigt, och jag tror att det innebär en förlust för metodisterna i Estland såväl som för hela UMC, säger dansken Christian Alsted i ett pressmeddelande.

Han betonar samtidigt att han respekterar den estländska viljan.

– Jag står fast vid mitt åtagande att hjälpa alla årliga konferenser, distrikt och lokala kyrkor i Norden, Baltikum och Ukraina att existera i en framtid där de tror att de kan tjäna med integritet.

Dansken Christian Alsted är biskop för Metodistkyrkan (UMC) i Norden och Baltikum.

Drygt 20 metodistkyrkor i Estland

På senare år har Metodistkyrkan (UMC) skakats av inre konflikter kopplade till hbtq-frågor och i maj i fjol valde den mer konservativa falangen av Metodistkyrkan i USA bildade ett eget samfund. Sedan dess har flera hundra metodistkyrkor i USA också gått över till det nya samfundet, Global Methodist Church.

Vad som händer med metodistkyrkan i Estland på längre sikt är oklart – initialt bildar landets 23 metodistkyrkor ett självständigt metodistsamfund. Men att det är hbtq-frågorna som ligger bakom delningen är helt klar.

”De estniska metodisterna har under en tid uttryckt djup oro över den inriktning som samfundet [UMC] verkar ta, vilket år 2022 fick dem att uttrycka en stark önskan att lämna förbindelsen”, står det i pressmeddelandet.

Jämförde med Paulus och Barnabas

Trots brytningen mellan den estniska metodistkyrkan och UMC kommer samfunden att ha fortsatta relationer med varandra. En överenskommelse har undertecknats som bland annat innebär att de erkänner varandras sakrament och ordinationer. Dessutom lovar de att jobba för goda relationer, om möjligt samarbeta kring missionsfrågor, samt välkomna varandras medlemmar.

En synlig förändring innebär ändå brytningen. Efter en sex månader lång övergångsperiod måste nämligen metodisterna i Estland ha tagit bort Metodistkyrkans officiella logotyp – korset och flamman – från alla byggnader, webbsidor och dokument.

Vid gudstjänsten efter att delningen var ett faktum lyfte Christian Alsted fram Paulus och Barnabas som gick skilda vägar då de inte kunde enas om vem som skulle bli deras reskamrat.

– Trots deras skarpa oenighet och deras beslut att skiljas åt fortsatte Gud att välsigna dem och göra deras separata insatser fruktbara. Jag ber att de beslut som fattades i helgen, hur svåra de än var, kommer att leda till fruktbarhet, sa Christian Alsted.

---

Fakta: Internationella metodistkyrkan

  • United Methodist Church (UMC), som grundades 1968, är den största metodistkyrkan i världen med drygt tolv miljoner medlemmar. Huvuddelen av medlemmarna finns i USA.
  • 2022 valde en konservativ falang av UMC att bilda ett eget samfund, Global Methodist Church.
  • Svenska Equmeniakyrkan är ansluten till UMC, men har inte ett fullständigt medlemskap.
  • I samband med att Equmeniakyrkan bildades 2011 upphörde Metodistkyrkan i Sverige att existera som samfund. Ett hundratal metodister valde dock att inte gå med i Equmeniakyrkan, de bildade i stället Metodister i Sverige. Föreningen utgör en del av Finlands svenska metodistkyrka som i sin tur är en del av det Nordisk-baltiska biskopsområdet inom UMC.

---

Fler artiklar för dig