Nyheter

Pingstkyrka blev översvämmad - ”Det känns tröstlöst”

Ordförande Robert Johansson till Dagen: Är tredje sommaren i rad som det händer.

Pingstkyrkan i Vänersborg har översvämmats efter det kraftiga regnet som fallit i veckan.
– Det känns kämpigt just nu, säger ordförande Robert Johansson.

Pingstkyrkan i Vänersborg har drabbats hårt av det regn som dragit över stora delar av landet den senaste veckan.

Pingstkyrkan i Vänersborg drabbades av översvämningar i veckans oväder.

Men det är inte ovädret Hans som är orsaken.

– I fredags för en vecka sedan kom det väldigt mycket regn på kort tid samtidigt som det åskade kraftigt. Och det var innan ovädret Hans kom, berättar Robert Johansson för Dagen.

Regnet, som öste ned under en halvtimmes tid, fick svåra konsekvenser. Hela nedervåningen i pingstkyrkan fylldes av vatten. Där inryms bland annat lokaler för ungdomar och för fika efter gudstjänster.

– Vattnet kom upp ur avloppsbrunnarna, så det blev väldigt smutsigt. Under veckan har flera kubikmeter vatten pumpats ut av det saneringsbolag som vi anlitat.

Robert Johansson i pingstförsamlingen i Vänersborg.

Är saneringsarbetet klart?

– Nej, det mesta av vattnet är borta men allt lösöre är inte tömt. I veckan ska vi tillsammans med saneringsbolaget gå igenom vad som går att rädda och vad som måste kasseras, förklarar Robert Johansson.

Det är inte första gången pingstkyrkan i Vänersborg drabbas på detta sätt:

– Detta är tredje sommaren i rad som kyrkan blir översvämmad av vatten. Det känns lite tröstlöst. Skiftet juli och augusti är känsligt vädermässigt, vilket vi verkligen fått känna på, säger han med en suck.

Backventil fungerade inte

Pingstkyrkan i Vänersborg drabbades av översvämningar i veckans oväder.

Efter förra sommarens översvämning installerade kommunen en backventil som ska avleda vattnet när det faller mycket regn.

– Men av någon anledning fungerade backventilen inte den här gången. Varför vet vi inte.

Ligger kyrkan i ett känsligt område?

– Kommunens huvudvattenledning går under vägen utanför kyrkan. Den leder till reningsverket som ligger ungefär fem hundra meter från oss. Så vi har ett utsatt läge, konstaterar Robert Johansson.

Detta kommer att kosta församlingen en del.

—  Robert Johansson

För tillfället kan församlingen inte fira gudstjänst i kyrkan. Övervåningen, där kyrksalen ligger, är inte vattenskadad men lukten som spridit gör det omöjligt att samlas.

– Det luktar illa och luftfuktigheten är hög i hela kyrkan. Vi firar gudstjänster i en annan kyrka i utkanten av Vänersborg. Hur länge vet vi inte, det beror på hur lång tid det tar att få kyrkan i ordning.

– Detta kommer att kosta församlingen en del eftersom vi vet att självrisken är hög när det handlar om skyfall. Vi skulle förstås hellre lägga dessa pengar på annat.

Pingstkyrkan i Vänersborg.

Har ni funderat på att flytta eller bygga en ny kyrka någon annanstans?

– Där är vi inte än och vi trivs med vår kyrka. Den är byggd 1963 och fungerar bra för den verksamhet vi har. Men vi undrar förstås om det ska vara så här varje sommar, säger Robert Johansson.

– Det som hänt de senaste tre åren känns lite märkligt. Jag har pratat med de som tillhört församlingen mycket längre än jag själv. Och de har aldrig varit med om att kyrkan drabbats av någon översvämning.

Pingstförsamlingen i Vänersborg har cirka 150 medlemmar.


Fler artiklar för dig