Nyheter

16-åring hotade med skjutning på kristen skola

16-årig kille åtalas - utbröt gräl efter häftig diskussion i klassrum på den kristna friskolan. “På måndag ska jag göra det, då ska det bli skolskjutning, skolskjutning, skolskjutning”.

En 16-årig elev sa att han skulle genomföra en skolskjutning på den kristna friskolan Skälbyskolan i Västerås. Nu åtalas han för olaga hot.
Själv säger han att han aldrig menade allvar med sina ord.

Allt började i ett klassrum i februari. Klassen – där 16-åringen går – hade sett en dokumentär om den omdiskuterade influencern Andrew Tate. Efter filmvisningen skulle eleverna diskutera könsroller och jämställdhet mot bakgrund av Tates värderingar.

Hätska diskussioner

16-åringen tog då parti för Andrew Tates kvinnosyn, och uttryckte bland annat att kvinnor inte ska arbeta, utan bara vara snygga och ta hand om barnen. Detta ledde till att han fick hela klassen emot sig, och hätska diskussioner utbröt. 16-åringen kände sig då trängd och blev väldigt arg och svart i blicken, enligt polisens förundersökning.

Lite senare frågade en lärare vad 16-åringen vad han skulle göra i helgen, och då svarade han att han höll på att planera en stor sak, som skulle bli en överraskning för hans klasskamrater. Till andra elever har han uttryckt:

– På måndag ska jag göra det, då ska det bli skolskjutning, skolskjutning, skolskjutning.

Allvar bakom hot

Skolans personal kände att det kunde ligga allvar bakom hoten och beslutade sig för att anmäla till polisen. 16-åringen brukar vanligtvis vara tillbakadragen och inte umgås med andra elever, enligt personal på skolan.

Polisen tog det hela på allvar och gjorde en husrannsakan hos 16-åringens familj. Där hittade man inget som tydde på att det fanns något allvar med planerna, och när han konfronterades med vad han sagt visade han ånger. Han förklarade då situationen med att det hela var ett missförstånd, och att han känt sig pressad när alla sagt emot honom.

– Det var för att markera att ‘mig skojar man inte med hur som helst, försök inte provocera mig’. Jag ville få till en effekt men det var bara tomma ord som kom ut, säger han i polisens förhör.

Erkänner

I efterhand har han förstått att han kunnat lösa situationen på ett annat sätt, genom att prata med sina föräldrar eller någon annan vuxen.

– Det var ett misstag jag gjorde, säger han till polisen.

16-åringen är nu åtalad för olaga hot, ett brott som vanligtvis ger böter.

”Hotet var sådant att både elever och personal kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin och annans säkerhet”, skriver åklagaren i sin stämning.

”Ett pågående samhällsproblem”

Lisa Log, som är rektor på Skälbyskolan, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger till Dagen att hon är trygg med att skolan har tillräcklig säkerhet i övrigt. I förundersökningen framgår dock att eleverna inte fått öva inrymningar, alltså att snabbt sätta sig i säkerhet i låsta rum för att skydda sig mot förövare utanför.

– Det här är ju ett pågående samhällsproblem. Vi har en plan för hur vi gör i sådana situationer, och vi tänker framåt. Jag är trygg med säkerhetsrutinerna just nu, säger hon till Dagen.

---

Fakta: Skälbyskolan i Västerås

  • Är en kristen friskola som ägs av stiftelsen Citykyrkan och har CK Utbildning AB som huvudman.
  • Skolan består av en förskoleklass, skola år 1–9 och fritids med två avdelningar.

---

Fler artiklar för dig