Nyheter

Världens längsta applåd i kyrka - vill sprida Guds budskap

“Guinness rekordbok kan också användas för att predika evangeliet”

Församlingsmedlemmarna i Phaneroo Ministries International klappade nyligen i händerna för Jesus i över tre timmar i sträck. Därmed krossade de också det gällande världsrekordet.

Varje söndag samlas tusentals människor för att fira gudstjänst i Phaneroo Ministries Internationals lokaler i Ugandas huvudstad Kampala. Men söndagen den 30 juli stannade medlemmarna extra länge – fast beslutade att klappa i händerna längre än någon gjort tidigare.

– Vi firar nioårsjubileum om några dagar och vi tänkte att det var klokt att tacka Gud på ett särskilt sätt för de fantastiska saker som han har åstadkommit i oss, genom oss och för oss under de här nio åren, sa en av församlingens pastorer, Rohi Bright, enligt Religion Unplugged.

Målsättningen – att slå Guinness världsrekord – innebar strikta regler. Bland annat fanns decibelmätare som säkerställde att ljudnivån konstant översteg 80 decibel. Samtidigt var det förbjudet att göra ljud med munnen eller använda instrument. Att gå på toaletten var likaså förbjudet. Runt om i lokalen fanns personal som eskorterade ut deltagare som av någon anledning slutade applådera.

Välkänd bibelvers i fokus

Efter 2 timmar och 5 minuter var det gällande rekordet slaget. Men applåden fortsatte i ytterligare 1 timme och 11 minuter. Sedan utbröt det stora jublet.

– Vi ville säkerställa att det skulle vara riktigt svårt för nästa person att slå rekordet, det var därför vi bestämde att vi skulle klappa i 3 timmar och 16 minuter, säger församlingens huvudpastor Grace Lubega.

Att applåden upphörde efter exakt 3 timmar och 16 minuter var så klart inte någon slump.

– Det här handlar helt om Johannes 3:16, fortsätter han och citerar den välkända bibeltexten om Guds kärlek.

Granskning av applåden

Under de kommande tolv veckorna kommer organisationen bakom Guinness rekordbok att gå igenom dokumentationen från Phaneroo Ministries Internationals rekordlånga applåd. Om församlingen klarar granskningen kommer rekordboken snart sprida det glada budskapet.

– Guinness rekordbok är en sekulär plattform. Men den kan också användas för att predika evangeliet, säger Grace Lubega.

---

Fakta: Guinness rekordbok

  • Boken, som årligen redovisar världsrekord inom olika ämnesområden, ges ut av bryggeriet Guinness. Den första upplagan utkom 1955, på svenska 1968.
  • Boken säljs i ungefär 100 länder och är översatt till ungefär 40 språk.
  • Det varande rekordet för längsta applåd sattes av en grupp på drygt 70 personer i Coventry år 2019. De ville uppmärksamma psykisk ohälsa.

---

Fler artiklar för dig