Nyheter

Joel Halldorf och Dagens Nyheters ledarsida i bråk

“Har aldrig handlat om att läxa upp människor som tvingas till självförsvar”

Kyrkohistorikern och opinionsbildaren Joel Halldorf går till angrepp mot DN:s ledarsidas inställning till pacifister. Ledarsidan målar ut denna grupp som naiva och självgoda.
”Vi behöver inte en nationell samling bakom våldet,” skriver Halldorf på Expressen Kultur.

I samband med Sveriges Natoanslutning blir frågan om värnplikt återigen aktuell för allt fler svenskar. Och därmed också rätten till vapenvägran, som står inskriven i lagen.

Dagen har under sommaren visat att den förut så starka normen av pacifism i frikyrkan ifrågasätts, och inte alls är lika självklar bland ungdomar i dag. De som väl söker vapenfri tjänst hänvisar mer till känslomässiga skäl, än till filosofiska eller teologiska övertygelser.

”Naiva och självgoda”

Samtidigt varnar DN:s ledarskribent Jesper Ahlin Marceta för pacifisterna som han menar är naiva och självgoda.

”Med en from bugning lämnar pacifisterna vägen öppen för den som är starkast att ta makten – övertygade om att deras samveten är rena, bara för att just deras händer inte är skitiga”.

Betalat högt pris

Men Joel Halldorf tycker inte att pacifismen som idé ska avfärdas så enkelt.

”Man kan säga mycket om pacifister, men de är allt annat än naiva inför våldet. Och att anklaga en tradition som rymmer Martin Luther King och Mahatma Gandhi för att inte vilja smutsa ner sig kräver en alldeles särskild arrogans. Historiskt har otaliga pacifister arbetat hårt för fred och i allt för många fall har de tvingats betala det ultimata priset för sina övertygelser.

Han fortsätter med att skriva att alla inte kan gå den vägen, men att de kan bli ett tecken för andra. Att hela samhället sluter upp bakom våldet är ett ”fördummande koncensustänkande”, menar han.

”Förmörkar livet”

”Pacifism har aldrig handlat om att läxa upp människor som tvingas till självförsvar. Målet är att begränsa våldets härjningar; helst stoppa det innan det hinner bryta ut. Drivkraften är insikten om att våld förmörkar livet för alla som kommer nära det”.

Halldorf hänvisar också till bibelberättelsen där Jesus varnar lärjungarna för att ta till svärd och tillrättavisade dem när han försökte försvara dem:

”För dagens DN framstår Jesus kanske som en naiv idealist, men jag tror att vår tid behöver den rösten. För mer vapen kommer inte bli det som släcker bränderna i vår överhettade värld”.

---

Fakta: Pacifism

  • Är en hållning till krig som på religiös eller etisk grund avvisar våldsanvändning som ett medel för att lösa konflikter.
  • Pacifister har utvecklat icke-våldstekniker som alternativ till militärt försvar.
  • Begreppet härstammar från franskans pacifisme, där den första delen av ordet har sitt ursprung i pax som betyder fred på latin.

---

Fler artiklar för dig