Nyheter

Jackelén kritiserar S-företrädare om vigselrätten

Politiker vill dra in vigselrätten och menar att Svenska kyrkan i dag diskriminerar hbtq-personer

Företrädare för S-kvinnor vill dra in vigselrätten för Svenska kyrkan eftersom de tillåter präster att vägra viga samkönade par. Nu ryter den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén ifrån: ”Ingen har diskriminerats.”

Präster som inte viger samkönade par är fortfarande en omdebatterad fråga i Svenska kyrkan. På förra årets kyrkomötet exploderade debatten då en motion lagts fram med krav på att avkraga präster som inte kan tänka sig genomföra dessa vigslar, något som till slut röstades ned. Men frågan kommer tillbaka som en boomerang lagom till höstens kyrkomöte, då nya motioner i ärendet lagts. Kyrkans interna debatt är långtifrån slut.

Men även utanför kyrkans väggar ställs nu krav på förändring, i och med att två företrädare för S-kvinnor på DN-debatt går ut och kräver att trossamfunden inte längre borde få ha kvar vigselrätten. Anledningen till detta handlar om flera samfunds motvilja att viga samkönade par, vilket anses diskriminerande. De båda S-politikerna lyfter specifikt fram situationen i Svenska kyrkan och de präster som står för en traditionell linje i äktenskapsfrågan, vilket de anser är diskriminerande och odemokratiskt.

Inför personlig vigselrätt

”Svenska kyrkan sitter på händerna, så nu är det riksdagens sak att agera”, skriver Susanne Sillberg Ligander och Karin Greenberg Gelotte från S-kvinnor i Göteborg på DN-debatt.

Förslaget som de presenterar är att ta ifrån trossamfunden vigselrätten för att i stället införa en personlig vigselrätt. På så sätt kan präster och pastorer ha vigselrätt, men i potten ligger då att de också viger samkönade par. De som inte ställer upp på detta krav får i stället hålla i en vigselceremoni efter att själva vigseln ingåtts borgerligt. S-politikerna menar att man på detta sätt kan upprätthålla likhet inför lagen och samtidigt respektera religionsfriheten.

Magstarka anklagelser

Den som tar replik på de båda S-företrädarna är ingen mindre än ärkebiskop emerita Antje Jackelén. Hon tycker att det är magstarka anklagelser som förs fram mot Svenska kyrkan, exempelvis att kyrkan inte skulle ta hbtq-frågorna på allvar.

Antje Jackelén menar snarare att Svenska kyrkan varit en föregångare, vilket kan exemplifieras med 2009 års beslut att börja viga samkönade par.

Samtidigt försvarar hon enskilda prästers rätt att vägra utföra en vigsel, bland annat med argumentet att det är en ordning som har funnits under en längre tid, långt innan beslutet om samkönade vigslar togs.

”Den har alltid funnits på grund av prästens absoluta tystnadsplikt. Prästen kan i själavården ha fått kännedom om förhållanden som gör det omöjligt för honom eller henne att utföra en specifik vigselakt.”

Ingen diskrimineras

Att det även inkluderar präster som av teologisk övertygelse anser att äktenskapet är mellan en man och en kvinna försvaras av den tidigare ärkebiskopen, som betonar att den vigselordning som gällt i 14 års tid i Svenska kyrkan har fungerat utan problem. Därför är det rimligt att ha kvar vigselrätten.

”Inte ett enda fall av diskriminering av ett samkönat par som velat vigas i Svenska kyrkan är känt. Att riva upp ett i praktiken välfungerande system är sällan smart”, skriver Antje Jackelén som svar till de två S-politikerna.

---

Fakta: Samfunden och vigslarna

  • De flesta trossamfund i Sverige har vigselrätt, det vill säga laglig rätt att viga samman två personer.
  • Samfundens vigselrätt ifrågasätts ibland, ofta utifrån att de flesta inte viger samkönade par vilket anses diskriminerande.
  • Men debatt finns också inom de samfund som viger samkönade par, exempelvis Svenska kyrkan.
  • Orsaken då är att man låter en minoritet präster slippa viga samkönade par i de fall då det går emot deras teologiska övertygelse.

---

Fler artiklar för dig