Nyheter

Historisk kyrka till aska i Hawaiis jättebränder

Viktig symbol för den kristna historien på Hawaii nu nedbrunnen till grunden

Över 50 människor har dött i de omfattande bränderna som härjat på Hawaii. Förutom att människoliv förstörs drabbas även viktiga kulturhistoriska monument där bland annat en 200-årig kyrka numera ligger i aska.

Fruktansvärda scener har utspelat sig på ön Maui, en del av den amerikanska delstaten Hawaii mitt ute i Stilla havet. De omfattande skogsbränderna har även svept in över hus och hem, där 53 personer bekräftats döda hittills och där många människor fortfarande saknas.

Människor som drabbats av infernot vittnar om hur de flytt från lågorna och lämnat sina hem bakom sig.

Historisk kyrka i aska

Branden har också förstört flera av Mauis viktiga institutioner, där delar av öns kulturhistoria numera brunnit upp. Den symbol som många nu sörjer är Waiola-kyrkan i staden Lahaina, öns första kyrka byggd i början på 1800-talet.

I kyrkan ligger flera av den polynesiska ursprungsbefolkningens tidigare kungar begravda och det har varit en viktig institution för att bevara deras identitet. Förutom själva kyrkan brann också det bredvidliggande kulturcentret ner med en skola som bland annat lär ut det lokala hawaiianska språket, ett språk som anses hotat då det trängts ut av engelskan.

– Kyrkan har haft en avgörande betydelse för vår kultur och nu är den borta, säger Kūhiō Lewis, representant för ursprungsbefolkningen, enligt NBC News.

Kopplas till klimatförändringar

Redan nu har lokala politiker gett löften om att kyrkan ska återuppbyggas. Men förödelsen i Lahaina är enorm, där stora delar av staden drabbats av bränderna och mycket resurser behöver läggas på återuppbyggandet.

Bränderna på Hawaii har återigen skapat debatt om klimatförändringarnas effekter. Experter menar att en viktig orsak till de omfattande skogsbränderna är ett varmare och torrare klimat.

---

Fakta: Hawaii

  • Hawaii är en ögrupp mitt ute i Stilla havet och det är också en av USA:s delstater.
  • Omkring 1,3 miljoner människor bor på denna ögrupp.
  • Maui är den ö som drabbats värst av skogsbränderna.

---

Fler artiklar för dig