Nyheter

Hillsong trotsade översvämningar – hade tältläger i Torpladan

”Ingen ska stanna hemma bara för att de inte har råd”, säger huvudpastorn Andreas Nielsen

Varken hällregn eller leriga åkrar stoppar Hillsong ungdomsläger Summercamp.
1 400 tonåringar är på plats, och tälten har flyttat in under tak i stora mötesladan.
– Det var på Summercamp jag hittade Jesus, och jag vill hjälpa andra barn med samma sak. Hellre att de har kul här än någon annanstans, säger deltagaren Geoffrey Wanjiku, 17.

TORP. Ovädret Hans har härjat tre dagar. Men stämningen på Närkeslätten är på topp. Tonåringar i högstadie- och gymnasieåldern klafsar omkring i leran. Förvånansvärt få går i gummistövlar. Desto fler i sneakers och gympaskor.

Slående mångfald

120 kilo köttfärs steks i köket. Det här är Hillsongs stora sommarläger, med besökare från hela landet. Vid pingisborden är det fullt tryck. Att ställa in på grund av vädret var det inte tal om. I stället kläcktes den kreativa idén att flytta in soltälten i stora mötesladan. Bort med kyrkbänkarna, in med sovsäckarna.

Hillsong Church Sweden, Summercamp 2023. Andreas Nielsen predikar.

Mångfalden är slående och många kommer från storstädernas förorter.

– Det är så vår kyrka ser ut nu för tiden, och framför allt den generationen. Det här är ett tvärsnitt av hur samhället ser ut, säger Andreas Nielsen, huvudpastor i Hillsong.

För vissa av besökarna är sommarlägret ännu en aktivitet på en späckad sommar. För andra är det allt.

– Många har en eller två föräldrar som jobbat hela sommaren. De har helt andra socioekonomiska förutsättningar, så det här är det enda de gör på hela sommaren.

Sponsrar 200 personer

Detta har tvingat Hillsong att tänka om kring begreppet läger. För att göra så att så många som möjligt kan åka med sponsrar församlingen omkring 200 personer.

– När vi växte upp var det ju skidresor och allt möjligt, och i församlingarna var det en ganska homogen medelklassgrupp, ofta lite småborgerligt. Så ser samhället inte ut längre, och så ser definitivt inte vårt ungdomsarbete ut. Om vi arrangerar en skidresa har majoriteten inte råd att åka med, och hälften har aldrig stått på ett par skidor, säger han.

Denna insikt har fått församlingen att jobba aktivt mot exkludering på grund av förkunskaper eller ekonomi.

– Ingen ska stanna hemma bara för att de inte har råd, säger Andreas Nielsen.

”Skillnad redan nu”

Ungdomspastorn Petrus Haddad hoppas att ungdomarna får med sig något bestående av att resa till det som på Hillsongspråk kallas Summercamp.

– Ofta när vi pratar med ungdomar blir de tillsagda att de är nästa generations politiker och ledare och sådant. Men vi vill säga att de kan göra en skillnad redan nu. Vi vill få dem att förstå att de är på ett uppdrag, och förhoppningsvis får möta Jesus så starkt att de inte kan vara tysta med vad de varit med om, säger han.

Hillsong Church Sweden, Summercamp 2023. Petrus Haddad

”Gemenskap och Gud”

Många av de som nu flyttat in i Torpladan och det intilliggande Stallet, är redan veteraner i sammanhanget. Elton Nordenberg, 16, kom hit första gången 2019.

– Jag insåg att Gud fanns på riktigt när jag var på Summercamp. Det finns verkligen inget som riktigt kan beskriva hur det är, det är fokuserat på gemenskap och Gud. Allt är liksom ett paket som en ungdom behöver. Vi är här för att maximera det, och inte tänka på att det regnar, säger han.

Maribel Mansour, 17, beskriver upplevelsen av lägret som magisk.

– Jag har ju varit här tidigare år och har fått se både ungdomar och vänner ta emot Gud. Och även jag själv. Jag har fått höra så mycket saker och det har varit så mäktigt. Det är en stor grej det här, säger hon.

Hillsong Church Sweden, Summercamp 2023.

Till helgen lovar prognosen bättre väder, när Hillsong arrangerar ”Revival Day” på Torpområdet för alla campus runt om i landet.

---

Fakta: Hillsong Summercamp

  • Är Hillsongs tionde sommarläger i rad.
  • Hålls på Torpområdet, några mil utanför Kumla. Här hålls vanligen Torpkonferensen under midsommarveckan, och tidigare har även Frizon- och Ära-festivalerna arrangerats här.
  • Temat för i år är: ”On mission”.

---

Fler artiklar för dig