Nyheter

Översvämning i Emanuelskyrkans källare

Räddningstjänsten i Storgöteborg: ”En repris från i går”

Flera översvämningar har de senaste dagarna drabbat Göteborgsområdet. På onsdagen fick Emanuelskyrkan i Kungsbacka sin källare fylld med vatten. På torsdagen blev det en repris.

Kungsbackaån svämmade på onsdagen över till följd av kraftiga skyfallen under stormen Hans. Ett stenkast från ån från finns Emanuelskyrkan – som drabbades av översvämning i källaren.

– Brandmännen har varit här och pumpat ut vattnet, säger Inger Jannesson, ledamot i församlingens styrelse och tills nyligen styrelseordförande, till Dagen.

Översvämningen har inte lett till några personskador. Hur stora sakskador som församlingen, som tillhör Equmeniakyrkan, har drabbats av visste Inger Janneson inte under torsdagsförmiddagen.

– Det kan jag inte bedöma just nu. Men det är bra att det är en cementkällare och inte en träkällare, för då hade skadorna säkert blivit större, säger hon.

”Repris från i går”

På onsdagsmorgonen strömmade vatten ner i Emanuelskyrkans källare för andra gången på ett dygn, skriver Norra Halland. Räddningstjänsten i Storgöteborg uppger för Dagen att de varit på plats och hjälpt församlingen att börja pumpa ut vattnet. Räddningstjänsten beskriver utryckningen som ”en repris från i går”, det vill säga onsdagen.

Stormen Hans framfart har de senaste dygnen orsakat översvämningar på flera håll i västra Sverige. Bland annat har delar av Göteborgs fiskhamn drabbats. E6:an har på grund av översvämningarna delvis varit avstängd under veckan.

SMHI hade under torsdagsförmiddagen utfärdat gul respektive orange varning för delar av sydvästra Sverige.

---

Fakta: Vädervarningar

  • Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.
  • Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.
  • Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

---

Fler artiklar för dig