Nyheter

Porsche ber om ursäkt – redigerade bort Jesus i reklamfilm

Biltillverkaren om kritiserade reklamfilmen: ”I en tidig version hade ett landmärke tagits bort”

I en reklamfilm för bilmärket Porsche syns en ny 911:a susa förbi Kristusstatyn i Lissabon.
Problemet är bara att Jesus är bortredigerad. Kvar står en tom betongsockel.

För de flesta skulle nog bildsekvensen ha gått obemärkt förbi. Men för ett tränat öga, med portugisisk lokalkännedom, är det ändå något som inte stämmer. Kristusstatyn från 1959 saknas i bild.

”Ett misstag”

Efter att den tyska biltillverkaren uppmärksammats på tilltaget av en anonym twittrare ber man nu om ursäkt.

– I den tidigare versionen av lanseringsfilmen för 911 S/T hade ett landmärke tagits bort. Detta var ett misstag och vi ber om ursäkt om någon tagit illa vid sig. Originalfilmen ligger på nätet nu, säger en talesperson enligt brittiska tidningen Daily Mail.

Att kristna symboler retuscheras bort är något som uppmärksammas då och då. Senast det hände i Sverige var 2017 då Arla suddade ut korsen från sin förpackning med grekisk yoghurt.

Porsche ber om ursäkt för borttagen Jesus.

Santorini utan kors

Originalmotivet på förpackningen pryddes av en siluett av Santorini, där flera kors syns på de karakteristiskt blå hustaken. Efter kritik, bland annat från människorättsaktivisten Nuri Kino, sattes korsen tillbaka igen. Arla bad om ursäkt, och kallade alltsammans för ett misstag.

Huruvida den bortredigerade Kristusstatyn är ett pr-trick från Porsche förtäljer dock inte historien. Den nya 911 S/T är en specialmodell som gjorts för att uppmärksamma 60-årsjubiléet av modellen. Den kostar över två miljoner kronor, och klart är att annonsen genom medieuppmärksamheten fått ännu mer spridning än tidigare.

---

Fakta: Kristusstatyn i Lissabon

  • Med inspiration från den berömda Kristusstatyn i Rio de Janeiro byggdes en liknande staty i Lissabon 1959.
  • Orsaken var att man ville uttrycka tacksamhet över att staden klarat sig undan svårare skador under andra världskriget.
  • Kristusstatyn i Lissabon, som heter Cristo Rei, är 28 meter hög. Den brasilianska motsvarigheten är 38 meter, inklusive sockel.

---

Fler artiklar för dig