Nyheter

Lyckad resa till Portugal – nu är siktet inställt på Sydkorea

Drygt 400 svenska pilgrimer firade mässa med påven i 35-gradig värme

Uppskattningsvis 1,5 miljon människor fanns på plats när Världsungdomsdagen firades i Lissabon i helgen. Många av dem, däribland de svenska ungdomarna, övernattade under bar himmel i väntan på söndagens mässa då påve Franciskus medverkade.
– Det har varit en fantastisk resa, säger Elin Jönsson, koordinator för den svenska gruppen på plats, till Dagen.

Den svenska delegationen reste till Portugal i slutet av juli. Gruppen, som bestod av 436 personer, spenderade de första dagarna i stiftet Coimbra, 20 mil norr om Lissabon. Där bodde de hemma hos familjer och i sovsalar och på dagarna gjorde de utflykter samt fick uppleva kultur och religiösa traditioner.

De svenska ungdomarna fick också möjlighet att delta i en stor gemensam mässa i Coimbra. Elin Jönsson, ungdomskonsulent på Stockholms katolska stift samt stiftets koordinator för Portugalresan, beskriver det som en av veckans höjdpunkter.

– Ungdomar från många länder deltog och det var festivalstämning i hela staden.

Efter de inledande dagarna i stiftet Coimbra begav sig svenskarna söderut mot Lissabon. På vägen besökte de Fátima, den ort i centrala Portugal där jungfru Maria, år 1917, sägs ha visat sig för tre barn som vaktade familjens får. I dag är Fátima en av Europas största pilgrimsorter och Elin Jönsson berättar att det på grund av antalet besökare inte var någon självklarhet att gruppen från Sverige skulle kunna besöka helgedomen.

– Men det gick bra, säger hon.

Fläktar blåste kylande vattenånga

Under den inledande veckan hade lufttemperaturen legat på ungefär 30 grader. Men därefter steg temperaturen ytterligare och på själva Världsungdomsdagen, den 6 augusti, visade termometern närmare 40 grader.

På det stora fältet i Lissabon där söndagens avslutande mässa firades gjorde deltagarna, som kom från hela världen, sitt bästa för att skydda sig mot solen. Arrangörerna hade samtidigt placerat ut stora fläktar som blåste kylande vattenånga vid entréerna och de tillhandahöll även dricksvatten.

I sitt tal till ungdomarna sa påve Franciskus bland annat att Katolska kyrkan behöver dem och han uppmanade ungdomarna att följa sina drömmar. Mot slutet av mässan avslöjade även påven att den internationella Världsungdomsdagen nästa gång kommer att arrangeras i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Det blir först om fyra år, men Elin Jönsson berättar att uppladdningen redan har börjat.

– Inför varje Världsungdomsdag ordnas det ledarutbildningar och läger. Det är viktigt att ha ett mål för ögonen och nu börjar ungdomsgrupper runt om i Sverige att förbereda sig inför en resa till Sydkorea.

Inte bara för katoliker

Avslutningsvis tillägger Elin Jönsson att Världsungdomsdagen inte är ett exklusivt katolskt arrangemang.

– Det var också något som påven betonade under samlingen i Lissabon. Han gjorde en öppen inbjudan till alla att vara med, säger hon.

Fanns det några ungdomar i den svenska gruppen som inte är katoliker?

– Ja, några stycken, svarar Elin Jönsson.

---

Fakta: Världsungdomsdagen

  • Initiativet till Världsungdomsdagen togs av påve Johannes Paulus II 1985. Det första mötet utanför Rom gick av stapeln i Buenos Aires 1987.
  • Årets evenemang i Lissabon skulle ursprungligen ha ägt rum förra året. Men på grund av coronapandemin blev arrangemanget framflyttat ett år.
  • Nästa världsungdomsdag kommer att arrangeras om fyra år i Seoul, Sydkorea, (2027). Senast Världsungdomsdagen hölls i Asien var 1995 då Manila i Filippinerna stod som värd. Den gången deltog omkring 5 miljoner människor.

---

Fler artiklar för dig