Nyheter

Hillsongs nya globala ledare besökte Sverige

Andreas Nielsen: Vi är vänner sedan många år tillbaka

Phil och Lucinda Dooley utsågs tidigare i år till nya globala ledare för Hillsong. Förra veckan besökte de Sverige.
– Det är en ära att vara här, sa Phil Dooley inledningsvis då han predikade på söndagens gudstjänst.

Den fem dagar långa vistelsen i Sverige innehöll bland annat ledarsamlingar, strategiska samtal, bön och undervisning. Och besöket kulminerade på söndagen då Phil Dooley predikade på Hillsongs norra campus i Arlandastad – en gudstjänst som för övrigt visades på länk till övriga Sverige – medan Lucinda Dooley predikade på Hillsongs campus i centrala Stockholm.

Phil och Lucinda Dooley på besök i Sverige.

I sin predikan utgick Phil Dooley från Psaltaren 23, men innan dess hälsade han till dem som följde sändningen från bland annat Malmö och Göteborg. Han avslöjade också att han en gång i tiden lärde sig att köra bil tack vare en Volvo 244 GL.

Andreas Nielsen, ledare för Hillsong i Sverige, säger till Dagen att det kändes väldigt roligt att välkomna paret Dooley till Sverige.

– Vi är vänner sedan många år tillbaka, säger han samtidigt som han konstaterar att det är vanligt med utbyte mellan Hillsongs kyrkor runt om i världen.

Första besöket som globala ledare

Phil och Lucinda Dooley blev vikarierande globala ledare för Hillsong våren 2022. Då hade Brian Houston och hans hustru Bobbie nyligen avgått från rollen som globala ledare. I februari i år kom så beskedet att föreståndarskapet hade permanentats och även om Phil Dooley har besökt Sverige flera gånger tidigare så var det här första gången som han gjorde det i egenskap av global ledare.

Phil och Lucinda Dooley på besök i Sverige.

Vad är Phils och Lucindas främsta ledaregenskaper?

– De är sig själva, de har inte förändrats. De är också bra på att bygga team, svarar Andreas Nielsen och berättar att makarna Dooley, som har en bakgrund som ungdomspastorer, har fostrat många av dagens ledare inom Hillsong.

– De är även modiga, men samtidigt ödmjuka i sitt ledarskap, tillägger han.

Samlingar på Södra Teatern

I våren blev Andreas Nielsen invald i Hillsongs globala styrelse där även Phil Dooley ingår. När de nu möttes ansikte mot ansikte passade de också på att prata om strategiska och långsiktiga frågor för Hillsong.

– Det har varit en utmanande tid för oss, inte så mycket i Sverige, men däremot i USA och Australien, säger han.

Samtidigt som Phil Dooley predikade på Hillsongs norra campus i söndags predikade alltså Lucinda Dooley på Hillsongs campus i centrala Stockholm. Under sommaren har samlingarna, som tidigare arrangerades på Hotel Clarion Sign vid Norra Bantorget, flyttats till Södra Teatern på Södermalm. Det är en temporär lösning, men Andreas Nielsen säger till Dagen att gudstjänsterna fortsätter där i höst och att församlingen parallellt med detta fortsätter att leta efter en långsiktig lösning på lokalfrågan.

---

Fakta: Phil och Lucinda Dooley

  • Arbetade som ungdomspastorer i Hillsong i Australien i tolv år.
  • Flyttade till Kapstaden i Sydafrika 2008 för att starta en Hillsongförsamling i landet.
  • Utsågs till vikarierande globala ledare för Hillsong i början av 2022. Ett år senare blev de permanenta ledare.
  • Har tre barn.

---


Fler artiklar för dig