Nyheter

C-ledaren lyfte fram trossamfunden i Råslätt som förebild

Muharrem Demirok imponerad av hur invånarna i förorten Råslätt lyckades förhindra tumult då Rasmus Paludan var på plats och brände upp Koranen, något som på andra platser i landet resulterade i upplopp.

C-ledaren Muharrem Demorik besökte i måndags en fritidsgård i Jönköpingsförorten Råslätt som drivs av en frikyrka. På plats valde han att lyfta fram lokala sommarhjältar och senare även peka på trossamfundens och civilsamhällets viktiga roll i hur man hanterade koranbränningen som skedde här.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är på en turné i landet där han bland annat uppmärksammar olika sommarhjältar. Ett av stoppen var i förorten Råslätt i Jönköping, där C-ledaren besökte fritidsgården Underground. Huvudman för verksamheten är Råslätts församlingsgemenskap, en frikyrka som Dagen tidigare skrivit om i samband med EFK-rapporten ”frikyrkan i orten”.

Pastor Robin Minshull var själv på plats när Muharrem Demirok kom på besök och fick ett samtal med partiledaren.

– Vi har haft mycket sommaraktiviteter där vi kunnat möta många barn och ungdomar i området, berättar han om verksamheten på Underground.

Centerpartiets Muharrem Demirok på besök på fritidsgården Underground, som drivs i regi av en frikyrka i Jönköpingsförorten Råslätt.

Blev sommarhjältar

Fyra av fritidsgårdens medarbetare fick sedan diplom för sina insatser av Muharrem Demirok som lyfte fram dem som sommarhjältar. Robin Minshull tycker att det är positivt att de uppmärksammas på det här sättet. Att få partiledarbesök är också något speciellt, vilket enligt Robin Minshull grundar sig i att politiker på lokal nivå tyckte att det var en bra idé att visa upp Undergrounds verksamhet.

– Det här betyder att de har koll på oss och tycker att vi gör en bra verksamhet som bör uppmärksammas, vilket är kul.

Rapporten  "Frikyrkan i orten".

Fokus på Koranbränningar

När Muharrem Demirok efteråt berättade om besöket handlade det främst om hur man i Råslätt lyckades förhindra tumult då Rasmus Paludan var på plats och brände upp Koranen, något som på andra platser i landet resulterade i upplopp. C-ledaren gav också ett svar på varför man lyckades undvika ett liknande kaos i Råslätt och Jönköping.

”Jag fann ett starkt civilsamhälle, engagerade ungdomar, en stark tro på sin stadsdel och en väldigt stark samhörighet. Ungdomar plockas upp tidigt och de lär sig ledarskap, som vid Underground. De får ansvar och de tar ansvar”, skriver Muharrem Demirok på plattformen X, tidigare Twitter.

”Många frågar sig hur Sverige ska hantera koranbränningar. Jag påstår att en del av svaret finns just i Råslätt. Där hela samhället kom samman och vägrade låta sig provoceras. Där en präst, en imam och en rabbin bokstavligen krokade arm för samhörighet.”

Bland annat valde man att ringa i kyrkklockorna som protest mot Rasmus Paludans koranbränning.

---

Fakta: Muharrem Demirok

  • Muharrem Demirok är Centerpartiets partiledare. Han efterträdde Annie Lööf på den posten.
  • Just nu är han ute på en sommarturné där han bland annat lyfter fram lokala sommarhjältar.

---

Fler artiklar för dig