Trots att de omkring 2 000 svenska scouterna som deltar på världsscoutlägret i Sydkorea just nu befinner sig mitt i tyfonen Khanun, finns inga planer på att resa hem.
– Det blir ett nytt program istället, med nya aktiviteter, säger deras svenska presstgalesperson till Dagen.
Tyfonen Khanun drog natten till torsdagen in över Sydkorea med vindbyar om upp till 50-70 kilometer i timmen, och täckte på förmiddagen i princip hela landet, med centrum mer eller mindre rakt över huvudstaden Seoul.
Det är dit som de omkring 40 000 deltagarna mellan 14 och 17 år från nästan 160 länder, däribland omkring 2 000 svenskar, som deltar på World Scout Jamboree evakuerats, efter att ha tvingats avbryta sitt stora läger i Jeollabuk-do några dagar tidigare. Den svenska gruppen bor på fyra olika universitetsområden strax söder om Seoul, och på fredagen kommer alla tiotusentals deltagare att samlas för en stor gemensam avslutning på World Cup Stadium i Seoul.
“Blir inte alltid som man har tänkt sig”
– Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men World Scout Jamboree fortsätter, säger Scouternas svenska talesperson Ellakari Mäki till Dagen.
– Det blir ett nytt program istället, med nya aktiviteter.
Den svenska gruppen mår bra, enligt henne och enligt projektledaren Erik Sillén, trots att man tvingades avbryta själva lägret i förtid av säkerhetsskäl.
Flera deltagare har enligt andra mediarapporter dock lämnat landet efter att flera fått värmeslag i den 35-gradiga hettan, och efter att bland annat de sanitära förhållandena varit högst otillräckliga. Ellakari Mäki vill inte uttala sig om detta, eftersom hon inte har tillräckligt med information om saken. Dagen har sökt svenska deltagare på plats.
Utrikesminister Tobias Billström (M) – själv tidigare scout – sade på måndagseftermiddagen att han följer händelseutvecklingen nära, bland annat genom att han tagit kontakt med Sydkoreas utrikesminister Park Jin.
– Situationen vid lägret har varit tuff, men jag har förstått att de svenska scouterna visat gott mod, dådkraft och scoutanda ... Jag vet att det läggs både privata semestrar och flera års planering på att göra detta möjligt och jag förstår besvikelsen över de många problem som uppstått, sade Tobias Billström i ett pressmeddelande.