Nyheter

S-kvinnor i Göteborg: Slopa vigselrätten för samfunden

Vill se personlig vigselrätt för präster och andra samfundsföreträdare

Slopa kyrkors och samfunds generella vigselrätt och ersätt den med personlig vigselrätt.
På så vis garanteras likhet inför lagen, samtidigt som religionsfriheten respekteras. Det föreslår två ledande S-kvinnor på DN Debatt.

En ”salomonisk lösning” kallar de sitt förslag och anspelar på berättelsen om när kung Salomo löser ett svårt dilemma genom att presentera en tredje lösning som ingen verkar ha tänkt på innan.

Susanne Sillberg Ligander, distriktsordförande för S-kvinnor i Göteborg samt Karin Greenberg Gelotte, ledamot i samma distriktsstyrelse skissar sitt förslag mot följande bakgrund:

”Ohållbar ordning”

Enskilda präster har i dagsläget rätt att säga nej till att viga samkönade par. Däremot har Svenska kyrkan som samfund skyldighet att erbjuda präster som viger samkönade, för att säkerställa likabehandling. Denna ordning tycker debattörerna är ohållbar.

”Detta kryphål är förödmjukande och diskriminerande mot samkönade par. De har rätt att gifta sig och ska inte behöva stå ut med att få sin kärlek underkänd av någon annans religiösa skäl”, skriver de i debattartikeln på DN Debatt.

”Utan rättsverkan”

I stället föreslår de att präster och religiösa funktionärer skulle få ansöka om vigselrätt hos länsstyrelsen på samma sätt och på samma villkor som civila vigselförrättare. Detta gör att Svenska kyrkan även i fortsättningen skulle kunna viga präster som av samvetsskäl inte vill förrätta vigslar för samkönade par.

”Dessa kan då förrätta kyrkliga vigselceremonier, men utan rättsverkan eftersom de tackat nej till samhällets behörighetskrav för att viga”, skriver de.

Att vigselrätten för samfunden ska slopas och ersättas av en civilrättslig registrering är en ordning som bland andra Dagens ledarsida framfört vid upprepade tillfällen sedan äktenskapslagen gjordes könsneutral 2009. Skillnaden på detta förslag och på S-kvinnornas är att i det senare fallet skulle samtliga präster fortfarande viga efter eget samvete. Men bara den som fått sin vigselrätt godkänd hos länsstyrelsen kommer att kunna förrätta vigslar som även godtas av myndigheterna.

Vill se frågan på riksnivå

”Personlig vigselrätt är en salomonisk lösning som säkerställer likhet inför lagen, undanröjer diskriminering samtidigt som den respekterar religions­friheten”, skriver debattörerna som önskar att Socialdemokraterna också ska driva denna fråga på riksnivå.

---

Fakta: Äktenskap i Sverige

  • Sedan 2009 är könsneutrala äktenskap tillåtna i Sverige.
  • För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år.
  • Personer som är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led, till exempel mor och son, får inte gifta sig med varandra. Inte heller helsyskon får ingå äktenskap.
  • Det finns ingen skyldighet att förrätta vigsel för ett trossamfund eller den som är behörig vigselförrättare inom ett trossamfund.

Källa: Regeringskansliet

---

Fler artiklar för dig