Nyheter

Pocketbiblar och dödshjälp tas upp på kyrkomötet

Motionärer vill också se bredare medlemsbegrepp – och utredning av Svensks kyrkans dopnampanj

Ge alla 18-åringar en pocketbibel. Slopa krav på dop för medlemskap. Och utred var Svenska kyrkan står i frågan om dödshjälp. Det är några av förslagen i årets motionsflod till kyrkomötet.

Som vanligt är det spridda skurar när de avhandlade ämnena i årets 103 motioner ska sammanfattas. En gemensam nämnare är klimat- och miljöarbetet där Svenska kyrkan uppmanas ta större ansvar. Bland annat föreslås hyggesfritt skogsbruk och värnande av våtmarkerna.

”Svaga bibelkunskaper”

När det gäller kyrkans mer utåtriktade arbete föreslår Gary Aelius (SD) att alla 18-åringar ska få en pocketbibel eftersom ”många är väldigt okunniga om kristen teologi och med svaga bibelkunskaper”.

Margareta Andersson (C) tycker att det är dags att kyrkan tar ett större grepp kring frågan om dödshjälp.

”Kyrkan har inte tagit ställning i frågan och det brådskar med ett besked hur vi från kyrkans sida ser på frågan. Det finns behov av en tydlig diskussion i ärendet där man tar hänsyn till både respekten för livets okränkbarhet och den enskilda människans situation i ett utsträckt lidande”, skriver hon.

Bredare medlemskap

Även medlemskapet är ett ämne som angrips från olika vinklar. Johanna Öhman (Posk), tycker att medlemsbegreppet är för smalt i dag.

”Att krav ställs på den enskilde att begära undervisning eller att döpas för att få upptas i Svenska kyrkan står inte i samklang med den öppenhet som Svenska kyrkan i övrigt visar”, skriver hon i sin motion och tycker att kravet på undervisning i kristen tro bör strykas och ersättas med enbart undervisning.

”Vår folkkyrka är en gemenskap för både den som hittat sin tro och den som söker den. Det är därför rimligt att krav vid upptagande vilar på församlingen i stället för på individen”, argumenterar hon.

Utvärdera dopkampanj

Dessutom efterlyser Elisabeth Sandlund, tidigare mångårig opinionsredaktör på Dagen och invald för Frimodig kyrka, en teologisk utvärdering av Svenska kyrkans dopkampanj i olika medier.

”Dopkampanjen är en stor och viktig satsning, ett led i arbetet för att det grundläggande syftet ska uppfyllas, att ’människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas’. Det är därför den teologiska grunden ska vara så stabil att de som nås av kampanjen förstår dopets verkliga innebörd, vid sidan av att vara ’livets första fest’ och ’en vacker tradition’”, skriver hon tillsammans med motionärerna Berth Löndahl och Elisabeth Lindahl.

Musik i fokus

Utöver dessa frågor föreslås på nytt att präster ska tvingas viga samkönade par, och flera ledamöter uttrycker oro för musikens framtid inom kyrkan.

– Det finns som alltid en stor bredd bland de inkomna motionerna, förslagen handlar om allt från vilken roll Svenska kyrkan ska ha i samhället till hur församlingslivet på olika sätt ska utvecklas och organiseras. Det är fortsatt stort fokus på hållbarhetsfrågor, det är också flera motioner som uppmärksammar bristen på kyrkomusiker, säger Emma Hansen Dahlqvist, handläggare för kyrkomötet, i ett pressmeddelande.

---

Fakta: Fler rubriker bland motionerna

  • ”Gör det möjligt att välja församlingstillhörighet”
  • ”Utvärderade de så kallade storpastoraten”
  • ”Bevara följeslagarprogrammet”
  • ”Be de judiska församlingarna om förlåtelse”
  • “Friår från kyrkoavgift”
  • “Domkyrkoorganisten som musiksakkunnig”
  • “Den lättlästa evangelieboken”
  • Samtliga motioner till kyrkomötet finns att läsa här.

---

Fler artiklar för dig