Nyheter

Kristen ungdomsgrupp fastnade i Niger efter kupp

Militärkuppen bedöms riskera leda till storkrig i Afrika

Oroligheter i Niger gjorde att en kristen ungdomsgrupp fastnade i landet.
“Flygplatsen hade stängts av”, skrev gruppen på sociala medier.
Samtidigt varnar FN för ett försämrat säkerhetsläge i regionen.

Sedan förra veckans militärkupp i Niger har omvärlden gjort flera försök till att pressa Niger att återinstallera den folkvalde presidenten Mohamed Bazoum. Grannlandet Nigeria har strypt eltillförseln och kopplat bort högspänningsledningen som förser Niger med 70 procent av deras el. Det rapporterar SVT.

Världsbanken ställde in alla utbetalningar till Niger och USA och Storbritannien har börjat skicka hem ambassadpersonal.

Tolv missionärer

Några som drabbades av krisen i Niger var studentmissionärerna från Harmony Hill Baptist Church i Lufkin, Texas. De tolv missionärerna var på väg tillbaka till USA på torsdagen när deras missionsresa försenades till följd av oroligheterna i landet, skriver Christian Post.

Missionärerna hade rest till Nigers huvudstad, Niamey, som en del av kyrkans ungdomstjänst och fastnade i den västafrikanska nationen efter att kuppen lanserades mot presidenten den 26 juli.

”Vi skulle återvända den 30 juli, men på grund av militärkuppen hade flygplatsen stängts av”, meddelade gruppen i sociala medier.

Några dagar senare lyckades gruppen till slut ta sig hem via Italien, där de mottogs med öppna armar.

I ett uttalande till Christian Post uppgav Charles Roberds, en talesperson för kyrkan, att deras församling var ”upprymd” över att missionsteamet äntligen var väg hem.

”Det markerar ett triumferande ögonblick av enhet och tro”, sa Roberds i uttalandet.

Den kristna ungdomsgruppen uttryckte senare sin tacksamhet på sin Facebooksida: ”Vi har haft fyra fantastiska dagar tillsammans med vår partnerkyrka och vill tacka alla dem som bett för oss.”

”Enormt bräcklig situation”

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas har lagt fram ett ultimatum om att den folkvalde presidenten ska återinstalleras innan söndagen den 6 augusti. Om detta inte sker kommer organisationen att inleda en militär insats, vilket oroar FN vars sändebud Léonardo Santos Simão på tisdagen varnade för att krisen kan äventyra säkerhetsläget.

”Den pågående krisen kommer, om den inte åtgärdas, att förvärra den redan försämrade säkerhetssituationen i regionen. Det kommer också att negativt påverka utvecklingen och livet för befolkningen i ett land där 4,3 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd”, säger Simão i ett uttalande.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres har uttryckt djup oro över rapporter om att flera medlemmar av Nigers folkvalda regering har gripits. Han efterlyser en strikt efterlevnad av Nigers internationella åtaganden om mänskliga rättigheter och ett snabbt återställande av konstitutionell ordning, meddelade hans talesperson Stephane Dujarric.

Militärkupper är inte ovanliga i regionen. Förutom fyra tidigare kupper i Niger sedan 1960 har även Mali, Guinea och Burkina Faso genomgått militärkupper de senaste två åren.

Kuppmakarna i Niger har varit i kontakt med militärjuntorna i Mali och Burkina Faso, som stödjer Nigers militärkupp.

Om Ecowas inleder en militäroperation kommer juntorna i Mali och Burkina Faso att betrakta det som en krigsförklaring. Ett fullskaligt afrikanskt storkrig riskerar då att bryta ut, enligt SVT-korrespondenten Johan Ripås.

– Vi ser demokratins fall i delar av Sahara. Det är en enormt bräcklig situation som kan få spridningseffekter som berör hela regionen, och hela världen. Inte minst Europa, säger han till SVT Nyheter.

---

Fakta: Ecowas

  • Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap, Ecowas, är en ekonomisk samarbetsorganisation i Västafrika.
  • Stats- och regeringscheferna i 15 västafrikanska länder etablerade den ekonomiska gemenskapen för västafrikanska stater (ECOWAS) när de undertecknade Ecowas-fördraget den 28 maj 1975 i Lagos, Nigeria.
  • Ecowas är ett av de ekonomiska samarbetsorgan som utgör grundpelarna i Afrikanska ekonomiska gemenskapen.

---

Fler artiklar för dig